Legislatorii spanioli au prezentat un proiect similar cu „legea defăimării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii Partidului Popular din Spania au propus un proiect de lege care seamănă destul de mult cu celebra „lege a defăimării sociale” propusă anul trecut de PSD, îndreptată în special împotriva utilizatorilor de internet, relatează „The Independent”.

Propunerea vizează cazurile în care comentariile sau imaginile circulate pe internet „sunt insultătoare, includ ameninţări cu moartea sau acuză o persoană de comiterea unei infracţiuni”, iniţiatorii argumentând că doresc să oprească „distribuirea imaginilor care lezează onoarea unei persoane”.

O lege datând din 1982 care se referă la distribuirea imaginilor cu caracter insultător ar fi învechită şi neadaptată la apariţia internetului, sunt de părere parlamentarii spanioli. 

Una dintre cauzele propunerii ar putea fi reprezentată de răspândirea masivă a imaginilor ironice – denumite „meme” - vizându-l pe preşedintele popularilor, Mariano Rajoy, redevenit prim-ministru în urma unei crize politice care a durat aproximativ un an şi jumătate.

Activiştii pentru libertatea exprimării au criticat iniţiativa şi catalogat-o drept un atac la adresa libertăţilor cetăţeneşti, incluzând riscul sancţionării persoanelor care postează sau distribuie viziuni politice. 

„Suntem îngrijoraţi deoarece internetul are parte de un tratament special în acest caz; aceleaşi drepturi şi îndatoriri ar trebui să existe atât offline, cât şi online” a declarat printr-un comunicat Platforma pentru Apărarea Libertăţii Informaţiei din Spania.

Mii de utilizatori ai reţelelor sociale au criticat de asemenea propunerea, distribuind sute de meme cu Mariano Rajoy sub hashtagul #SinMemesNoHayDemocracia (ro - „nu există democraţie fără meme”). O astfel de imagine arată faţa lui Rajoy suprapusă peste cunoscutul personaj din filmele lui Tim Burton Edward Scissorhands.

La sfârşitul anului trecut, PSD şi în special Liviu Dragnea au propus un proiect de lege controversată care prevedea amenzi substanţiale pentru persoane care fac „fapte sau afirmaţii prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”, devenită cunoscută drept „legea defăimării sociale”.

Iniţiativa a primit critici considerabile din partea internauţilor şi a ziariştilor, deoarece sub această definiţie ar fi putut include şi persoanele care critică clasa politică sau vreun anume partid. Legea a ajuns în plenul Camerei Deputaţilor şi a fost respinsă prin vot în februarie 2016; Dragnea a declarat că va „reiniţia o lege cu acelaşi conţinut”, însă preşedintele PSD nu s-a mai referit la subiect de atunci.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite