Legislativele din Ucraina. Partidul preşedintelui Zelenski câştigă majoritatea absolută în Parlament. Românii din Cernăuţi vor avea un reprezentant în Radă

Legislativele din Ucraina. Partidul preşedintelui Zelenski câştigă majoritatea absolută în Parlament. Românii din Cernăuţi vor avea un reprezentant în Radă

Partidul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenki, câştigător detaşat în alegerile legislative anticipate

Ucrainenii i-au dat un cec în alb noului lor preşedinte Volodimir Zelenski, al cărui partid a obţinut singur o majoritate absolută în Parlament, în alegerile legislative anticipate de duminică, relatează AFP. Gheorghe Mazuraşu, reprezentantul etnicilor români din Cernăuţi, care a candidat pe listele partidului prezidenţial, obţinuse cel mai mare număr de voturi după numărarea a 50% din sufragii.

La trei luni după alegerea triumfală a acestui fost umorist novice în politică, cu promisiunea ”spargerii sistemului”, formaţiunea sa a obţinut un scor fără precedent, dându-i mână liberă să formeze un Guvern şi să reformeze această ţară devastată de un război cu separatişti proruşi şi care se confruntă cu grave dificultăţi economice.
 
Partidul prooccidental Servitorul Poporului, care poartă numele serialului de televiziune în care Zelenski juca un preşedinte, a obţinut 42,4% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate publicate de Comisia Electorală după numărarea a aproape jumătate din buletinele de vot.
 
Potrivit proiecţiilor mai multot publicaţii ucrainene, acest scor naţional, alături de scrutine locale, îi permite să obţină cel puţin 226 din cele 450 de mandate în Parlamentul unicameral.
 
Aceasta ar fi prima dată când un partid obţine o asemenea majoritate în alegeri legislative, de la independenţa acestei foste republici societici, aflate la poarta Uniunii Europene (UE).
 
Alte patru partide trec pragul de 5% din voturile exprimate în vederea intrării în Parlament.
 
Este vorba despre Platforma Opoziţiei (proruşi, 12,8%), urmaţi de trei formaţiuni prooccidentale - Solidaritate Europeană (8,7%) al fostului preşedinte Petro Poroşenko, Patria (8%) al fostului premier Iulia Tomşenko şi Partidul Golos (Vocea, 6,4%), înfiinţat în mai de către starul rock ucrainean Sviatoslav Vakarciuk.
 
Din totalul de 450 de mandate, 26 nu vor fi atribuite în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia, şi în teritoriile separatiste.
 
La sediul de campanie al partidului său, Zelenski a stabilit duminică seara ca ”priorităţi principale” sfârşitul războiului cu separatiştiii proruşi în estul ţării, care s-a soldat cu 13.000 de morţi în cinci ani, şi lupta împotriva corupţiei.
 
”Noi nu-i vom lăsa baltă pe ucraineni”, a declarat el.
 
Zelenski a spus duminică seara că are deja ”mai multe candidaturi” la postul de şef al Guvernului, subliniind că acesta din urmă este necesar să fie ”o faţă nouă” şi ”un expert în economie”.
 
Victoria sa şi a partidului său reflectă dezamăgirea ucrainenilor faţă de elitele lor, pe care le consideră corupte, incapabile să pună capăt războiului şi să îmbunătăţească nivelul de trai în această ţară - de mărimea Franţei - şi una dintre cele mai sărace din Europa.
 
Odată cu intrarea în Parlament a Golos, victoria sa marchează totodată o înnoire majoră a clasei politice ucrainene - ţinta unei foarte mari neîncrederi a populaţiei, în pofida răsturnării operate de revoluţia prooccidentală a Maidanului, marcată, în urmă cu cinci ani, de a destituirea unei puteri proruse.
 
Partidul prezidenţial şi Golos se afişează ca reprezentanţi ai unei noi generaţii şi s-au aliat în a interzice accesul pe listele lor unor deputaţi în exerciţiu şi scoţând în faţă candidaţi novici - cu o vârstă medie de 37 de ani.
 
Printr-o prezenţă masivă a tinerilor candidaţi - fără experienţă politică -, Parlamentul ucrainean urmează să fie alcătuit în majoritatea sa din feţe noi.
 
Este vorba despre o cotitură în această fostă republică sovietică, al cărei peisaj politic a fost dominat, până în prezent, de elite care au crescut în URSS.
 
”Oamenii au votat în favoarea schimbării, iar noi suntem fericiţi că facem parte din ea”, a declarat Vakarciuk după anunţarea estimărilor.
 
”Partidul Golos se duce în Parlament să schimbe regulile în politică (...). Pentru noi, esenţialul este ca Ucraina să se apropie de Europa”, să intre în UE şi NATO, a subliniat el.
 
Românii din regiunea Cernăuţi au un reprezentant în Parlamentul de la Kiev. La alegerile legislative de ieri, Gheorghe Mazuraşu, reprezentantul etnicilor români din Cernăuţi, a obţinut aici cel mai mare număr de voturi după numărarea a 50% din sufragii, fiind pe listele partidului Slujitorul Poporului al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Maksim Zaremski, Gheorghe Mazuraşu, Olena Lis şi Valeri Bojik (toţi candidaţi din partea partidului Slujitorul poporului ) au câştigat alegerile în cele patru circumscripţii uninominale din regiunea Cernăuţi şi vor reprezenta ţinutul în noua legislatură, conform Comisiei Electorale Centrale. În secţia de votare Nr. 900080 din Bucureşti şi-au exercitat dreptul la vot 96 de personae, repartizate astfel: Partidul „Slujitorul Poporului” au votat 30 de persoane (30,92%). „Solidaritatea Europeană” –  27 de persoane (27,83%), Partidul „Golos” (Vocea) – 22 de persoane (22,68%), „Platforma de opoziţie – Pentru Viaţă” – 4 de persoane (4,12%). În cele două secţii de votare, deschise în Republica Moldova, au votat 310 alegători ucraineni. Cele mai multe voturi au fost acordate partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, „Slujitorul Poporului” şi formaţiunii pro-ruse, „Platforma de opoziţie – Pentru Viaţă”. Astfel, la Chişinău şi-au exercitat votul 242 de cetăţeni ucraineni, iar la Bălţi – 68 de persoane. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: