Legături bolnăvicioase între Kremlin şi extrema dreaptă europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul italian Matteo Salvini, în Piaţa Rosie din Moscova
Vicepremierul italian Matteo Salvini, în Piaţa Rosie din Moscova

Politicieni ai unor partide de extremă dreapta din Europa au afaceri în Rusia sau oferă diverse servicii unor apropiaţi ai liderului de la Kremlin.

Revista italiană L'Espresso a publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de cazuri care pun în evidenţă legăturile dintre personalităţi marcante ale formaţiunii de extreamă dreapa Liga, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini şi Rusia.

În spatele uşii maronii a unui bloc rezidenţial din Moscova se află sediul companiei Orion LLC. Misterioasa entitate, care are un domeniu eclectic de specializări - de la consultanţă pentru afaceri, la vânzări de utilaje industriale grele, proiecte de construcţii, proiectare inginerească şi cercetare de piaţă - este deţinută de două personalităţi marcante ale partidului italian Liga: Gianluca Savoini, preşedintele Asociaţiei Culturale Lombardia-Rusia, şi Claudio d'Amico, consilier pentru politică externă al partidului, ambii cu influenţă în partid şi guvernul italian, scrie  EUObserver. 

Savoini este fost purtător de cuvânt al vicepremierului Italiei şi şefului Ligii, Matteo Salvini, iar acum participă la întruniri alături de el, cu politicieni ruşi de rang înalt. Iar d'Amico este consilier pentru „activităţile internaţionale strategice“ ale partidului şi a uitat să-şi declare proprietatea asupra firmei când a fost făcut consilier orăşenesc la Sesto San Giovanni în 2017. 

Liga nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a edifica relaţii economice şi ideologice strânse cu Rusia. Reprezentanţi ai Ligii au făcut frecvente călătorii în Rusia şi au apărut în mod regulat în presa controlată de stat de acolo. d'Amico a fost observator la  alegeri prezidenţiale din Rusia, iar în prealabil el a fost unul din observatorii controversatului referendum privind anexarea Crimeii de către ruşi în 2016. Savoini  a confirmat pentru ziarul italian „La Repubblica“ că  a fost prezent la întrunirile dintre Salvini şi membri ai Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.

Liga, bani de la Putin

Publicaţia L’Espresso a dezvăluit şi despre un acord privind vânzarea a trei milioane de tone de combustibil diesel către o companie italiană, un contract comercial care maschează sprijinul Rusiei pentru formaţiunea ministrului de Interne italian Matteo Salvini în campania pentru alegerile europarlamentare. 

Conform publicaţiei, negocierile pentru finanţarea Ligii s-au desfăşurat în secret în ultimele luni, fiind vorba despre întâlniri, călătorii, emailuri şi un draft de contract, de o parte aflându-se Gianluca Savoini, un fidel al lui Salvini, iar de cealaltă, oameni ai preşedintelui rus Vladimir Putin. „Cel puţin trei milioane de tone de combustibil diesel vândute unei companii italiene de o companie rusă.

O tranzacţie mulţumită căreia Kremlinul ar putea revigora conturile formaţiunii lui Salvini înaintea alegerilor europene din mai”, scrie publicaţia despre ancheta desfăşurată sub titlul generic „Cartea Neagră a Ligii”, precizând că nu este sigur dacă acordul a fost finalizat, dar că deţine informaţii privind diferite acţiuni desfăşurate la Roma, Milano şi Moscova, având drept unic scop finanţarea formaţiunii lui Salvini.

Publicaţia italiană notează că în momentul în care a finalizat ancheta jurnalistică, nu ştia dacă acordul a fost încheiat şi în ce termeni. „Dacă ceea ce am auzit a fost transpus în practică, ne-am putea afla în faţa unui paradox: un partid naţionalist, Liga lui Salvini, finanaţat în campania pentru următoarele alegeri europene de o companie de stat din Rusia. Pe scurt, principala forţă politică din Guvernul italian este susţinută de Putin, inamicul numărul 1 al Uniunii Europene. Toate acestea au fost negociate la Moscova de un om, Savoini, care nu avea nicio caliate nici pentru a discuta despre petrol şi nici despre finanţarea Ligii”, afirmă L’Espresso.

Putin, magnet pentru extrema dreaptă

După cum scrie L'Espresso, nici Savoini, nici d'Amico nu sunt singurii care amestecă interesele politice şi de afaceri cu Rusia. În districtul federal Kalmâkia din Rusia, de exemplu, o firmă de cultivare de fructe primeşte investiţii de la Palmiro Zoccatelli, membru marcant al Ligii şi personalitate crucială în cadrul organizaţiei nonprofit „Familie şi Civilizaţie“ care organizează evenimente pro-viaţă ce furnizează platforme de susţinere pentru Aleksei Komov, protejat al oligarhului rus Konstantin Malofeev şi o altă personalitate din Asociaţia Culturală Lombardia-Rusia. 

Sancţionat de UE şi SUA pentru că a furnizat asistenţă extremiştilor proruşi din Estul Ucrainei, Malofeev este calificat drept „miliardarul rus care exportă viziunea lui Putin în Europa“ şi este binecunoscut pentru conferinţele homofobe susţinute de el în Rusia, existând supoziţii că ar fi ajutat formaţiunea de extremă dreapta din Franţa, Adunarea Naţională, fostă Frontul Naţional, condusă de Marine Le Pen,  să obţină împrumuturi de la o companie de investiţii rusească şi ar încerca să edifice alianţe între partidele europene de extremă dreapta. 

Desigur, aceasta nu este un trend izolat doar la Italia - politicieni din toată Europa încearcă să scoată beneficii din potenţialul economic al vastelor terenuri din Rusia. La Forumul Economic de la Ialta care a avut loc anul trecut , mai mulţi reprezentanţi ai extremei dreapta din Europa şi altor partide politice radicale s-a întrunit pentru a discuta despre oportunităţile de afaceri în Crimeea, în pofida regimului de sancţiuni al UE. Între aceştia au fost şi politicieni din extrema dreaptă austriacă FPO care acum face parte din coaliţia de guvernare,  din Alternativa pentru Germania (AfD), Vlaams Belang din Belgia şi Frontul Naţional din Franţa.

Fiica lui Peskov, angajată la Parlamentul European

elizaveta peskova

Fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului lucrează ca stagiară la Parlamentul European, la Bruxelles, având acces nestânjenit la diferite documente ale Uniunii Europene. Corespondenţii Europei Libere au aflat că Elizaveta Peskova, fiica lui Dmitri Peskov, lucrează ca stagiară în biroul lui Aymeric Chauprade, un europarlamentar francez care a sprijinit public anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Numele Peskovei, care are 21 de ani, apare pe pagina de web a lui Chauprade, iar europarlamentarul a confirmat că Peskova face parte din echipa lui. 

Chauprade a spus că în acest caz nu poate fi vreun conflict de interese, întrucât Peskova nu este angajată în Rusia la vreo companie sau instituţie de stat sau privată. Mai mulţi europarlamentari au spus  că nu ştiau că ruda unui demnitar rus lucrează printre ei. Sandra Kalniete, membră în cel mai mare grup parlamentar, de centru-dreapta, a calificat situaţia ca fiind urmare a „neglijenţei”.

 „Este o încălcare a regulilor generale de securitate de la Parlamentul European”, a spus Kalniete. Iar Petras Austrevicius a numit prezenţa Peskovei la Bruxelles „o mare ruşine”. O purtătoare de cuvânt a Peskovei a spus că nu poate confirma că Peskova este angajată la PE. Stagiarii sau „internii”, în jargonul corporaţiilor, sunt plătiţi din bugetul membrilor PE, care provine din impozitele europenilor. Nu este limpede dacă Peskova este remunerată pentru activitatea de la PE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite