Lech Walesa îl critică pe David Cameron pentru modul în care abordează chestiunea celor care imigrează în Marea Britanie

Lech Walesa îl
critică pe David Cameron pentru modul în care abordează chestiunea celor care imigrează în Marea Britanie

Cofondatorul Solidarnosc, Lech Walesa. FOTO: Reuters

Prim-ministrul britanic David Cameron a fost acuzat de comportament „iraţional” în ceea ce priveşte problema emigranţilor est-europeni de Lech Walesa, cofondatorul Solidarnosc şi primul preşedinte ales democratic în perioada post-comunistă a Poloniei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu acordat unei televiziunii poloneze, Walesa, laureat al Premiului Nobel, a afirmat că: „Polonezii au ieşit din comunism şi Marea Britanie a profitat în mod semnificativ de acest lucru. (n.r. – Cameron) Nu ar trebui să uite acest lucru, ar trebui să realizeze calculele. Ar trebui să realizeze că au terminat acest sistem, cu preţul a 70% din economia lor”, fiind citat de „Huffington Post”.

„Ar trebui să vadă şi apoi să încerce să înţeleagă Europa, faptul că ţări precum Marea Britanie, se comportă din nou iraţional şi cu o privire îngustă”, a adăugat cofondatorul Solidarnosc.

Walesa a condus grevele uniunii sindicale Solidarnosc în anii 1980, principalul sindicat polonez şi singurul sindicat independent din Europa de Est, a cărui influenţă a jucat un rol-cheie în căderea comunismului în statul european. Walesa a devenit preşedinte al Poloniei în 1990.

Un purtător de cuvânt al lui David Cameron a declarat pentru „The Guardian” că: „Imigraţia a adus beneficii Marii Britanii, dar aceasta trebuia să fie controlată în mod corespunzător şi sincer în momentul în care laburiştii erau la guvernare, dar acest lucru nu s-a întâmplat”.

Ministrul liberal, Danny Alexander, i-a acuzat marţi pe o parte din conservatorii de rang înalt de faptul că promovează un sentiment anti-european care  pune în pericol mii de locuri de muncă. Reprezentantul liberal a adăugat că un mesaj anti-european şi o opoziţie faţă de politicile UE ar putea să transmită un mesaj care să producă „îndoiala” în rândul companiilor care-şi doresc să investească în Marea Britanie.

Danny Alexander a expus în cadrul unui articol din „The Independent” ideea că liberal-democraţii vor avea într-un mod clar un mesaj pro-european. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările