La următorul summit în „Format Normandia“  privind Ucraina s-ar putea alătura şi SUA. Victoria Nuland, la Kiev şi Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Nuland, în vizită de testare a stării de spirit a liderilor ruşi
Victoria Nuland, în vizită de testare a stării de spirit a liderilor ruşi

În timp reuniunea aşa-numitului „Grup Normandia“ format din Franţa Rusia, Ucraina şi Germania, se apropie, purtătorul de cuvânt al guvernului francez  Stéphane Le Foll, a anunţat că s-ar putea alătura şi SUA. De altfel, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a efectuat miercuri o vizită de lucru la Kiev, iar astăzi va fi la Moscova.

Reuniunea, ce are pe agendă reglementarea conflictului din Ucraina, este programată pentru luna iulie, după cum a confirmat de către preşedintele Franţei Francois Hollande în timpul reuniunii consiliului de miniştri, dar se pare că vor exista unele "modificări" faţă de participarea colectivă tradiţională. Astfel, Franţei, Rusiei, Ucrainei şi Germaniei s-ar putea alătura şi Statele Unite , potrivit lui Le Foll. Kremlinul a susţine că nu ştie nimic despre presupusa intenţie a SUA de a se alătura summit-ului Gurpului Normandia, în iulie.

De altfel, Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, a efectuat miercuri o vizită de lucru la Kiev, unde a discutat cu oficiali ucraineni situaţia din Donbas şi punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, urmând ca joi să-şi continue această vizită la Moscova, unde are programată o întrevedere cu Vladislav Surkov, consilier al preşedintelui Vladimir Putin, considerat un fel de „eminenţă cenuşie” a Kremlinului, relatează publicaţia ucraineană Segodnya.

„Nuland a adus un nou plan al alegerilor pentru Donbas”, titrează ziarul ucrainean, în condiţiile în care astfel de alegeri sunt prevăzute de acordurile de la Minsk, dar sunt greu de organizat în teritoriul ocupat de rebelii proruşi.

La Kiev, Victoria Nuland s-a întâlnit cu preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Andrii Parubii, şi cu reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale.

Întrevederea Poroşenko-Nuland

Presa ucraineană scria că, întrevederea programată cu preşedintele Petro Poroşenko nu ar mai fi avut loc, fiind anulată din motive necunoscute. Dar în două comunicate separate, citate joi de agenţia de presă Unian, administraţia prezidenţială de la Kiev şi Ambasada SUA în Ucraina au indicat că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a întâlnit, în cele din urmă, miercuri cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland.

Imediat după discuţiile purtate cu oficialii ucraineni, Nuland a plecat la Moscova, unde urmează să se întâlnească joi Vladislav Surkov, consilierul preşedintelui rus. Aceasta va fi a treia întâlnire a lor în acest an, în luna ianuarie cei doi s-au întâlnit la Kalinigrad, când au discutat timp de şase ore.

Potrivit analistului ucrainean Ruslan Bortnik, discuţiile Victoriei Nuland cu oficialii de la Kiev şi Moscova se axează pe alegerile în teritoriile ocupate din Doneţk şi Lugansk. El a avansat ideea că asistentul secretarului de stat ar fi adus un nou plan privind alegerile sau “un algoritm” pentru desfăşurarea lor. După ce l-a prezentat autorităţilor ucrainene, Nuland a plecat să-l prezinte şi Moscovei, mai opinează el.

Expertul ucrainean nu a exclus ca în capitala rusă Victoria Nuland să fie primită de ministrul de externe Serghei Lavrov sau chiar de însuşi preşedintele Vladimir Putin, dacă Moscova va considera acceptabil planul Washingtonului. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, declarase că nu este o prevăzută o întâlnire între şeful statului rus şi asistentul secretarului de stat al SUA.

Actuala administraţie americană are doar 3-4 luni pentru o ultimă încercare de a progresa în ceea ce priveşte implementarea acordurilor de la Minsk. „Ce este în noul document este greu de spus. Cu toate acestea, există posibilitatea ca procesul electoral să fie legat într-un fel sau altul de procesul de transfer al controlului frontierei către Ucraina”, a declarat Ruslan Bortnik pentru Segodnya. Până acum, Rusia s-a opus condiţionării alegerilor din Donbas de transferul controlului graniţei ruso-ucrainene către Kiev.

Pe de altă parte, unele ziare ruse, cum ar fi cotidianul Nezavisimaia Gazeta, consideră că echipa lui Petro Poroşenko este gata să ignore recomandările partenerilor occidentali de a organiza alegeri în Donbas, motiv pentru care a şi anulat întrevederea cu Nuland.

O sursă Nezavisimaia Gazeta, apropiată guvernului de la Kiev, a declarat în acest sens că Washingtonul insistă asupra faptului că, înainte de sfârşitul sesiunii parlamentare curente, Rada Supremă să aprobe o lege specială privind alegerile locale din Donbas; să convină asupra condiţiilor schimbului de prizonieri şi asupra reducerii tensiunilor de pe linia de contact a părţilor; să înceapă pregătirile pentru alegerea autorităţilor locale pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk care vor fi recunoscute de către Kiev.

Sondajele de opinie arată însă că majoritatea ucrainenilor se opun unui statut special pentru Donbas, precum şi legalizării “autoproclamatelor republici populare” Doneţk şi Lugansk într-o formă sau alta.

Rada Supremă nu ar putea aduna 300 de voturi pentru a aproba în cele din urmă articolul privind descentralizarea care face referire la modul special de autoguvernare în Donbas în zonele controlate de rebeli, opinează expertul ucrainean Vitali Bala.

În aceste condiţii, preşedintele Poroşenko nu poate să nu ţină cont de opinia partenerilor occidentali, dar nici nu poate pune în aplicare orbeşte recomandările lor, mai spune el. Kievul încearcă, se pare, să tragă de timp până la alegerile prezidenţiale din noiembrie în SUA, concluzionează cotidianul rus.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite