La şapte ani de la tragedia aviatică de la Smolensk, şeful comisiei poloneze de anchetă susţine că avionul prezidenţial polonez s-a dezintegrat în zbor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturile avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolenk, în Rusia, în 2010
Resturile avionului prezidenţial polonez prăbuşit la Smolenk, în Rusia, în 2010

Şeful comisiei de anchetă privind prăbuşirea avionului prezidenţial polonez, din 2010, de la Smolensk, a declarat luni că o nouă analiză arată că aparatul s-a dezintegrat în zbor, înainte de a se prăbuşi, relatează AFP.

Waclaw Berczynski, care conduce o nouă comisie de anchetă înfiinţată după ce Guvernul conservator a ajuns la putere, în 2015, a făcut aceast declaraţie în ziua în care s-au împlinit şapte ani de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa fostul preşedinte Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane, majoritatea lideri politici sau militari.

“Avionul a început să se dezintegreze şi să piardă piese în aer. Acestea au căzut la sol departe” de locul prăbuşirii aeronavei, a spus Berczynski.

„Am primit o explicaţie potrivit cărora avionul a lovit un mesteacăm cu o aripă şi s-a dat peste cap, ceea ce a  provocat o catastrofă, dar acesta nu este adevărul”, a adăugat el. „Mesteacănul nu a avut nicio influenţă asupra catastrofei”, a precizat oficialul.

Şeful comisiei de anchetă a precizat că a tras această concluzie din analiza conversaţiilor dintre piloţi şi controlorii de trafic aerian din Rusia. El a recunoscut, însă, că „nu se cunoaşte la ora locală” cauza catastroferi.

Fragmente de avion au fost trimise luna aceasta la patru laboratoare străine pentru a căuta eventuală urme de explozibili, în timp ce justiţia poloneză a anunţat că intenţionează să pună sub acuzare controlorii ruşi pentru că ar fi provocat intenţionat catastrofa – o teză pe care Moscova a criticat-o.

Anchetatorii polonezi exhumează în prezent toate cele 96 de victime pentru a verifica din nou cauza morţii, deşi o parte dintre familii se opun.

Polonia a marcat luni, prin ceremonii religioase şi depunerea unor coroane de flori, şapte ani de la prăbuşirea în Rusia a aeronavei prezidenţiale şi de la moartea fostului preşedinte Lech Kaczynski, a fostei Prime Doamne şi altor 94 de oficiali polonezi de rang înalt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite