La numai două luni după intrarea în UE, Comisia Europeană blochează aderarea Croaţiei la Schengen

La numai două luni după intrarea în UE, Comisia Europeană blochează aderarea Croaţiei la Schengen

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a anunţat sancţionarea Croaţiei, din cauza refuzului autorităţilor de la Zagreb de a adera la normele mandatului european de arest, anunţă portalul EUobserver.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Europeană va bloca aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, ca parte a sancţiunilor impuse celui mai nou membru al Uniunii Europene, a anunţat vicepreşedinta Comisiei Europene, comisarul Reding.

La doar trei zile după ce Croaţia a aderat la UE, pe 1 iulie, Parlamentul croat a exclus aplicarea mandatului de arest european pentru infracţiuni comise înainte de 7 august 2002, în mod special pentru fapte comise în timpul războiului sârbo-croat (1991-1995).

Mărul discordiei se află în refuzul autorităţilor croate de a da curs unei cereri germane de extrădare a unui fost oficial al serviciilor secrete iugoslave, Josip Perkovici, supectat de implicare în asasinarea unui disident croat, Stjepan Djurekovici, în 1983, în apropiere de Munchen.

Comisia Europeană, care a ameninţat Croaţia cu sancţiuni la sfârşitul lunii august, a hotărât să facă pasul următor, în lipsa unui progres din partea croată, deşi Zagrebul şi-a asumat angajamentul de a se conforma solicitărilor europene.

După ce a fost nevoită să ofere explicaţii în acest caz, Zagrebul s-a angajat pe 28 august să modifice controversata lege. Dar, în pofida unei lipse de răbdare tot mai mari din partea Uniunii Europene, promisiunea nu a fost îndeplinită nici până în prezent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările