La prima întâlnire cu jurnaliştii, noul Papă, Jorge Bergoglio, a dezvăluit originea numelui său, Francisc

La prima întâlnire cu jurnaliştii, noul Papă, Jorge Bergoglio, a dezvăluit originea numelui său, Francisc

Sâmbătă, Papa Francisc a avut prima întâlnire cu presa FOTO Reuters

La trei zile după ce a fost numit capul Bisericii Catolice, Papa Francisc s-a întâlnit cu jurnalişti din toată lumea, cărora le-a mărturisit că doreşte „o Biserică săracă, pentru săraci”. De asemenea, noul Papă a dezvăluit presei internaţionale cum şi-a ales numele Francisc.

Ştiri pe aceeaşi temă

La întâlnirea de sâmbătă, fostul cardinal argentinian Jorge Mario Bergoglio a povestit presei câteva momente-cheie din timpul conclavului în urma căruia a fost ales Papă. Suveranul Pontif le-a spus jurnaliştilor că în timp ce se numărau sufragiile pentru cea de-a cincea rundă de vot un cardinal brazilian i-a spus „să nu uite de oamenii săraci”.

„În timpul alegerii, mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten (...). Atunci când lucrurile au devenit periculoase, el m-a consolat. Când voturile au atins două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!»", a declarat noul Papă.

„Imediat, cu privire la săraci, m-am gândit la Sfântul Francisc din Assisi, iar apoi la război. Francisc iubea pacea şi astfel mi-a venit ideea numelui”, a mărturisit noul Papă.

De asemenea, noul ocupant al Scaunului Papal s-a gândit la grija Sfântului Francisc pentru mediul înconjurător şi cum el a fost „un om sărac, un om simplu, aşa cum ne-am dori o Biserică săracă, pentru săraci”.

Declaraţiile de sâmbătă ale Papei se potrivesc profilului umil pe care acesta l-a afişat în ultima jumătate de secol. Papa Francisc a refuzat în repetate rânduri privilegiile oferite de Vatican şi a preferat să trăiască într-un apartament modest din Buenos Aires, să circule cu autobuzul şi să ajute categoriile sociale defavorizate.

Când Jorge Bergoglio a fost anunţat drept noul Papă, s-au făcut mai multe presupuneri asupra numelui ales. În timp ce unii s-au gândit la Francisc de Assisi, luând în seamă stilul de viaţă al fostului cardinal de Buenos Aires, alţii au crezut că sursa de inspiraţie a fost Francisc Xaveriu, unul dintre membrii fondatori ai ordinului iezuiţilor, din care face parte şi Papa Francisc.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările