La insistenţele SUA, preşedintele ucrainean a trimis Parlamentului un plan de autonomie pentru regiunea Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedile ucrainean Petro Porosenko s-a ]nt\lnit la Kiev cu asistentul secretatrului de stat al SUA, Victoria Nuland
Presedile ucrainean Petro Porosenko s-a ]nt\lnit la Kiev cu asistentul secretatrului de stat al SUA, Victoria Nuland

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a prezentat Parlamentului o propunere de amendare a Constituţiei care prevede acordarea autonomiei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din sud-estul ţării. Potrvit Ukrainskaia Pravda, modificarea s-a făcut la insitenţele secretarului de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, care se află la Kiev.

Deputaţii ucraineni au aprobat joi trimiterea către Curtea Constituţională a unui proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse, iniţiativă criticată în Ucraina, dar susţinută de ţările occidentale, ce consideră că astfel ar putea fi calmat sângerosul conflict armat, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

La prezentarea proiectului în faţa parlamentului, preşedintele Petro Poroşenko a recunoscut că este o decizie dificilă, dar a subliniat că aliaţii occidentali doresc ca reforma să fie 'condusă cu succes'.

„Nu putem crea noi înşine o situaţie în care Ucraina ar ajunge singură în faţa agresorului rus (...) Agresiunea nu se va opri nici într-o lună, nici într-un an. Trebuie să învăţăm să trăim în aceste condiţii“, a punctat Poroşenko.

Deputaţii ucraineni au aprobat trimiterea proiectului de lege către Curtea Constituţională. Dacă aceasta din urmă nu are obiecţii, atunci proiectul va fi supus votului legislativului la toamnă, după vacanţa parlamentară, pentru a fi adoptat fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

În Rada de la Kiev (parlamentul) a fost prezentă joi şi Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat, ea vorbind acolo despre o zi „istorică“, după ce a spus cu o zi în urmă în faţa presei că „descentralizarea“ şi „statutul special“ pentru regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk sunt prevăzute în acordurile de pace încheiate în februarie la Minsk cu ajutorul medierii cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande.

Şi aceştia din urmă au luat iniţiativa, sunându-l marţi pe preşedintele parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman, pentru a discuta despre acest proiect de lege.

De altfel, agenţia France Presse notează că mai mulţi responsabili de rang înalt din executivul de la Kiev au declarat că, deşi există numeroşi adversari ai acestui proiect, Ucraina nu poate ignora solicitările partenerilor occidentali de al căror sprijin financiar are mare nevoie.

Conform AFP, proiectul de reformă acordă puteri sporite administraţiei locale în cele două provincii separatiste, dar, contrar dorinţelor rebelilor proruşi, textul nu confirmă statutul de semi-autonomie al teritoriilor pe care le controlează. Potrivit proiectului, acest statut urmează să fie reglementat printr-o lege separată. Statele occidentale au cerut, conform presei ucrainene, ca acest statut de semi-autonomie să fie menţionat în Constituţie, idee ce se loveşte de o puternică opoziţie la Kiev.

Preşedintele Petro Poroşenko a trimis Radei Supreme joi dimineaţa amendamentele modificate privind descentralizarea, care prevăd statut special pentru Donbas. Iniţial, amendamentele nu includeau referirea la statutul special pentru Donbas, lucru ce a provocat critici dure din partea liderilor separatişti din Doneţk şi Lugansk.

Potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Parlamentului, propunerea de lege va include o secţiune în Constituţia ţării despre statutul special al provinciilor Doneţk şi Lugansk, ce alcătuiesc regiunea Donbas.

Preşedintele Petro Poroşenko a decis să depună amendamentul constituţional în urma unei vizite întreprinse miercuri, în Ucraina, de Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al Statelor Unite, conform unor surse citate de publicaţia Ukrainskaia Pravda.

Oksana Sîroid, deputat din partea partidului de dreapta Samopomoşi, a confirmat în pagina sa de Facebook că se „exercită presiuni“ asupra deputaţilor ucraineni pentru a-i determina să voteze această modificare privind statutul special. „ Se fac o mulţime de presiuni asupra parlamentarilor din partea comunităţii internaţionale pentru ca aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk să primească statut special în Constituţia noastră. Se argumentează prin necesitatea de a demonstra aplicarea acordurilor de la Minsk“, scrie parlamentarul ucrainean.

Conform uzanţelor, Rada Supremă urmează să includă acest proiect pe ordinea de zi a legislativului şi să-l transmită spre examinare Curţii Constituţionale. După aceea, pentru a trece, acest proiect de lege trebuie să obţină 226 de voturi în prima lectură şi 300 de voturi în a doua lectură.

Într-un discurs susţinut miercuri seara la Casa Americii din capitala ucraineană, Nuland a calificat drept „istorică“ sesiunea de joi a Radei Supreme, având în vedere că vor fi supuse atenţiei deputaţilor şi o serie de proiecte de legi necesare pentru a obţine următoarea tranşă de la FMI.

„Aş vrea să spun că mâine (joi) Rada Supremă va avea încă o zi istorică, la fel ca multe altele în ultimele opt luni, pentru că se lucrează la o nouă legislaţie menită să schimbe ţara. Mâine însă parlamentul va examina un pachet complet de reforme legislative care va finaliza ceea ce cere FMI pentru a oferi următoarea tranşă a împrumutului pentru Ucraina“, a declarat miercuri seara Victoria Nuland.

Tot atât de importante sunt şi legile referitoare la descentralizarea puterii, care prin definiţie sunt concepute să reducă influenţa Kievului în regiuni şi fluxul de bani de la nivel regional către centru, scrie la rândul său ziarul ucrainean Segodnia, indicând că reforma privind descentralizarea este prevăzută şi în acordurile din februarie de la Minsk.

Oficiali americani şi liderii Franţei şi ai Germaniei i-au recomandat preşedintelui ucrainean să depună modificările constituţionale, în conformitate cu acordul de la Minsk, din 12 februarie 2015, care prevede autonomia regiunii Donbas.

Rusia a explicat, în mod repetat, că refuzul conducerii de la Kiev de a îndeplini prevederile acordului de la Minsk privind autonomia reprezintă un obstacol în menţinerea păcii în partea de est a Ucrainei, unde au loc confruntări armate între autorităţile ucrainene şi forţele separatiste proruse.

Poroşenko a propus amendamente constituţionale privitoare la descentralizare pe data de 1 iulie, dar acestea nu includeau prevederi privind un statut special al regiunii Donbas.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite