La 81 de ani, Berlusconi este din nou în postura de a salva Italia. Până şi UE îşi pune speranţele în el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, astăzi în vârstă de 81 de ani, este omul care ar putea aduce victoria dreptei italiene în alegerile legislative din 4 martie, în ciuda parcursului său politic presărat de scandaluri şi procese.

"Berlusconi preşedinte". Duminică, 4 martie, în ziua alegerilor legislative, italienii vor găsi pentru a şaptea oară numele lui Berlusconi pe buletinele lor de vot. Dar de data aceasta materialul electoral este înşelător: Silvio Berlusconi nu va deveni preşedinte al Consiliului de miniştri sau deputat. Condamnat în mai multe dosare, Il Cavaliere nu poate candida. Acest lucru nu-l împiedică să organizeze reuniuni electorale de succes, în ciuda celor 81 de ani ai săi şi a unei operaţii pe inimă pe care a avut-o în iunie 2016. 

Potrivit sondajelor de opinie, formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele se va poziţiona pe primul loc în scrutinul din 4 martie, fiind creditată cu peste 26-28% din intenţiile de vot, urmată de Partidul Democrat (centru-stânga), cu peste 21-22%. 

Însă o coaliţie formată din partidul Forza Italia (centru-dreapta, condus de fostul premier Silvio Berlusconi, 16-18%) şi din formaţiunea radicală Liga Nordului (extremă-dreapta, 13-15%) probabil va încerca să formeze viitorul guvern al Italiei. Partidul Liber şi Egali (LeU) este creditat cu 5-6%, iar formaţiunea Fraţii Italiei (FdI) cu 4,5-5%.

Forza Italia, un partid ultra-personalizat

În 1994, Il Cavaliere intra pe scena politică. La vremea respectivă, ancheta judiciară anti-mafia  „mâini curate" facea pagube. Democrat-creştinii, care au condus destinele Italiei din 1945 şi „rezerva sa“, Partidul Socialist, dispar sub greutatea afacerilor de corupţie. O treime dintre parlamentari sunt acuzaţi. În această panoramă, singurii care ies bine sunt foştii comunişti. Rebotezaţi  democraţi de stânga în 1991, ei se aflau la uşile puterii. Decimaţi şi cu pericolul comunist în faţă, alegătorii creştin-democraţi şi cei socialişti caută  un om providenţă care să-i salveze , scrie L'Humanité.

Acesta a fost Berlusconi. Pe 26 ianuarie 1994, mogulul media a trimis un video tuturor posturilor de  televiziune prin care anunţa că el, preşedintele grupului Fininvest şi al clubului de fotbal AC Milan, intră în politică. "Italia este ţara pe care o iubesc. (...) Aici m-am format ca antreprenor. Şi aici am învăţat pasiunea pentru libertate. Am ales să cobor în teren şi să mă ocup de afacerile publice, pentru că nu vreau să trăiesc într-o ţară illiberală, condusă de forţe imature şi de oameni inseparabili de trecutul politic şi economic falit“, anunţa Il Cavaliere. În aceste cuvinte vom găsi temele care vor marca apoi viaţa politică a lui Berlusconi: glorificarea figurii antreprenoriale, referirea la fotbal, retorica anticomunistă şi liberală.

Berlusconi a lansat apoi partidul său, Forza Italia, pe care l-a organizat pe modelul fan clubului AC Milan. El a recrutat candidaţi pentru legislative din rândul directorilor de la Fininvest, aducând figuri noi, neimplicate până atunci în politică  ... El spunea că reuneşte "moderaţii", dar de fapt aduce în jocul alianţelor separatiştii Ligii Nordului şi post-fasciştii din Alianţa Naţională.

 Dar are succes. În Italia, partidele se prezintă la alegeri într-o coaliţie. Alianţa Polul libertăţii câştigă alegerile în mai 1994, iar Silvio Berlusconi devine prim-ministru. În 2001, în 2008, din nou, el conduce coaliţia formată din formaţiuni de centru, de dreapta şi de extrema dreaptă spre victorie.

Dar în 2018, nu era timpul ca Berlusconi să stea în banca lui? Forza Italia nu este doar un partid fără democraţie internă, ci este mai degrabă ultrapersonalizat. Acest lucru a încetinit reînnoirea aşa-numitetei drepte "moderate". Ca urmare, nici un nou lider nu a apărut într-adevăr în douăzeci şi patru de ani.

Chiar şi slăbită de escapadele lui Berlusconi, Forza Italia adună încă 16% - 17% din voturi şi îi permite lui Il Cavaliere să-şi păstreze conducerea coaliţiei de dreapta, reciclând vocile unui extremist de dreapta care are priză la public. 

Dar fostul premier Silvio Berlusconi s-a declarat încrezător că formaţiunea sa, Forza Italia (centru-dreapta), va putea alcătui o coaliţie guvernamentală cu formaţiuni de dreapta şi extremă-dreapta după scrutinul parlamentar programat în Italia pe 4 martie.

"Toate sondajele de opinie în zona centru-dreapta arată că pragul de 40% poate fi atins. Sunt convins că putem ajunge şi la obiectivul de 45%, mizez pe contribuţia conaţionalilor noştri din străinătate", a declarat Silvio Berlusconi într-un interviu acordat site-ului de ştiri America Oggi.

"Coaliţia noastră, cu forţele de centru-dreapta, este solidă, deoarece se bazează pe idei şi proiecte comune, precum şi pe o istorie de colaborare pozitivă de zeci de ani", a subliniat Silvio Berlusconi.

Silvio Berlusconi vrea să alcătuiască o coaliţie guvernamentală cu partidul de extremă-dreapta Liga Nordului, condus de Matteo Salvini, şi cu formaţiunea naţionalist-conservatoare Fraţii Italiei (FDI), condusă de Giorgia Meloni.

"Matteo Salvini are un stil comunicativ pe care l-am definit drept pirotehnic, prin care a adus unele voturi Ligii Nordului, iar acesta este un lucru bun, pentru că poate contribui la creşterea coaliţiei. În plus, noi ne înţelegem mereu bine în chestiunile concrete. Giorgia Meloni reprezintă cu demnitate o istorie importantă, este o persoană cu un caracter puternic, responsabilă. 

De aceea, eu sunt din ce în ce mai încrezător că vom câştiga alegerile şi că forţele politice de centru-dreapta vor garanta Italiei cinci ani de bună guvernare, de stabilitate şi de creştere economică", a subliniat Silvio Berlusconi cu o săptămână înaintea scrutinului parlamentar.

Ultima campanie

Anul acesta Silvio Berlusconi vrea, încă o dată, să sfidează totul . "Când am intrat în luptă prima dată , pericolul era reprezentat de comunişti; astăzi de Mişcarea de cinci stele, o sectă care îşi ia ordinele de la un vechi comic ", a declarat Berlusconi, descriindui pe reprezentanţii acestui „partid de demagogie“ drept „incompetenţi ". Ca şi în trecut, el îşi scoate în evidenţă capacitatea de a conduce, reamintind că el a fost în fruntea unor companii înfloritoare. 

După ani de austeritate bugetară aplicată de Partidul Democratic, de stânga, Berlusconi promite reduceri de impozite şi amnistii fiscale pentru clasa de mijloc şi superioară, majorarea pensiilor pentru cei mai săraci şi expulzarea imigranţilor, întărirea poliţiei şi a armatei pentru a-i atrage pe adeptţii întăririi măsurilor de securitate în ţară.

Politicianul Berlusconi joacă cu siguranţă ultima sa campanie electorală.  În My Way, biograful său, Alan Friedman, a prins şi cuvintele  scrise în 2015 de Berlusconi în carnetul său: "Mă voi retrage după ce voi câştiga încă o dată. "În această ultimă etapă, Il Cavaliere încearcă să se răzbune pentru 2011, când a fost nevoit să renunţe la funcţia de prim-ministru la presiunea Uniunii Europene, îngrijorată de datoria italiană.

Există o întrebare: cine este adevăratul candidat al dreptului la funcţia de prim-ministru? Vom şti înainte de sfârşitul campaniei, a promis Berlusconi. 

În vârstă de 81 de ani, Silvio Berlusconi nu poate deţine din nou, deocamdată, funcţia de premier al Italiei deoarece are o condamnare prin care i se interzice acest lucru. El a evocat posibilitatea desemnării pentru funcţia de prim-ministru a lui Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European.

Referindu-se la sentinţa prin care i se interzice să deţină temporar funcţii publice, Berlusconi a precizat: "Chiar dacă au trecut patru ani lungi, mărturisesc că am încredere că Europa îmi va reda dreptatea care mi-a fost negată şi că voi primi înapoi demnitatea care mi-a fost lezată printr-o condamnare absurdă şi prin aplicarea în mod retroactiv a unei legi, împotriva oricărui principiu de drept. Oricum, angajamentul meu în campania electorală şi în slujba ţării continuă la nivel maxim".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite