La 30 de ani de la reunificare, diferenţele dintre vestul şi estul Germaniei încă persistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diferenţe semnificative persistă între estul şi vestul Germaniei, foto ARHIVĂ
Diferenţe semnificative persistă între estul şi vestul Germaniei, foto ARHIVĂ

Diferenţe majore între vieţile şi atitudinile germanilor din vestul şi estul ţării persistă la 30 de ani de la reunificare, arată mai multe studii publicate înainte de aniversarea evenimentului istoric, relatează The Guardian.

De la salarii la încrederea în liderii politici şi instituţiile publice, diferenţele între germanii din vest şi cei din est sunt în continuare importante. „Speram ca la 30 de ani de la reunificare să fim mult mai avansaţi pe acest drum decât suntem de fapt”, a declarat Marco Wanderwitz, autorul principalului raport şi responsabilul guvernului federal cu problemele statelor din est.

Piaţa muncii prezintă unele dintre cele mai mari variaţii între estul fost comunist şi vestul Germaniei. În timp ce PIB-ul pe cap de locuitor în zona estică a Germaniei este de 4 ori mai mare decât era în 1990, salariu mediu în est reprezintă doar 88,8% din salariul mediu din vestul Germani, iar puterea economică a landurilor care au făcut parte din Germania comunistă reprezintă doar 73% din cea a landurilor din vest. Mai mult, zona de est are o rată mai ridicată a şomajului, preţuri mai mici pentru pământ şi o capacitate mai mică de colectare a taxelor. 

Raportul guvernului federal prezintă motive de îngrijorare faţă de „lipsa generală de satisfacţie” a germanilor din est faţă de politică şi de reprezentanţii politici. În timp de 91% dintre germanii din vest cred că democraţia este cea mai bună formă de guvernământ, doar 78% dintre germanii din est împărtăşesc această părere. Popularitatea partidelor de extremă dreapta este mult mai ridicată în estul Germaniei, unde partidul populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, principalul partid de opoziţie din Bundestag, a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani. 

„Ura şi extremismului sunt mai uşor de găsit în statele din est, iar în unele cazuri, încredere în instituţiile publice este la un nivel şocant de redus”, a mai declarat Wanderwitz, adăugând că tendinţa observată este extrem de îngrijorătoare. 

Chiar dacă emigrare tinerilor din estul Germaniei, fenomen care a dus la reducere cu 2,2 milioane de persoane a populaţiei, dă semne că s-ar fi oprit, faptul că statele din est au o populaţie tot mai bătrână reprezintă, conform lui Wanderwitz, una dintre cele mai mari provocări pentru viitor.

„În ciuda multor succese ale procesului de unificare, vechea diviziune încă este resimţită în vieţile oamenilor din est şi din vest”, a declarat Susanne Dähner, cercetătoare în cadrul Institutului din Berlin pentru Populaţie şi Dezvolate şi autoarea studiului „Diversitatea Unificării”. Aceasta a explicat că patru din zece germani din est se simt trataţi ca nişte cetăţeni de mână a doua, iar faptul că provin din est joacă un rol mai mare în vieţile şi identităţile lor decât îl joacă apartenenţa pentru germanii din vest, „chiar şi în cadrul generaţiei celor născuţi într-o Germanie unită, care au învăţat despre cele două state germane doar din cărţi şi poveşti”.

„Vieţile lor au fost schimbate de reunificare, biografiile lor întrerupte şi mulţi oameni au fost nevoiţi să se reorienteze în viaţă”, a adăugat aceasta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite