Kremlinul avertizează Sofia să nu-l persecute pe şeful „rusofililor“ bulgari, judecat pentru spionaj, dar premiat de Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul rusofililor bulgari, Nikolai Malinov
Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul rusofililor bulgari, Nikolai Malinov

Kremlinul are încredere că acordarea de către preşedintele Vladimir Putin a „Ordinului Prieteniei” bulgarului Nikolai Malinov, liderul unui ONG şi care a fost recent pus sub acuzare de Sofia pentru spionaj în favoarea Rusiei, nu va duce la persecutarea acestuia, scrie agenţia TASS.

Putin le-a acordat luni decoraţia de stat Ordinul Prieteniei mai multor cetăţeni străini, între care şi Malinov, cu prilejul sărbătoririi în Rusia a Zilei Unităţii. Distincţia a fost creată în 1994 pentru a recompensa contribuţiile cetăţenilor străini la susţinerea păcii, prieteniei şi înţelegerii între popoare, menţionează BTA, citată de agerpres.ro.

„Considerăm că acest semn de recunoaştere a contribuţiei dlui Malinov la unitatea lumii ruse şi la prietenia şi cooperarea între popoarele ţărilor noastre nu poate şi nu trebuie sub nicio formă să atragă persecuţii de orice fel”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat dacă relaţiile Moscovei cu Sofia s-ar putea deteriora ca urmare a distincţiei acordate lui Malinov, Peskov a răspuns că „acest lucru nu ar avea niciun sens şi ar avea consecinţe foarte grave”. „Dimpotrivă, avem încredere că celor ca el li se va permite să lucreze în continuare la dezvoltarea relaţiilor istorice de prietenie dintre popoarele noastre”, a insistat el.

Nikolai Malinov, liderul Mişcării Naţionale Rusofile, a primit interdicţie de a părăsi Bulgaria după ce a fost inculpat, în septembrie, pentru spionaj în favoarea a două organizaţii ruse, Societatea Vulturul Bicefal şi Institutul Rus de Studii Strategice. El s-a putut însă deplasa în Rusia, în perioada 1-5 noiembrie, pentru a primi distincţia de la Putin după ce a obţinut o permisiune în acest sens din partea unui tribunal.

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, i-a cerut inspectoratului Consiliului judiciar suprem să examineze această decizie, afirmând că Malinov ar fi trebuit să solicite permisiunea de a pleca procurorului care se ocupă de dosarul său şi nu de la tribunal.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite