Kremlinul ameninţă după incidentul din Marea Neagră: „Nicio opţiune nu poate fi exclusă” pe viitor. Ce spune Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HMS Defender, distrugătorul implicat în incidentul ruso-britanic din Marea Neagră FOTO Profimedia
HMS Defender, distrugătorul implicat în incidentul ruso-britanic din Marea Neagră FOTO Profimedia

Regatul Unit a avertizat joi că nu va tolera nicio atingere a dreptului maritim, după ce Rusia l-a avertizat că va replica oricărei noi „provocări” din partea Marinei Regale britanice (Royal Navy), la o zi după un incident în largul Crimeei, relatează Reuters.

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace avertizează, într-o declaraţie scrisă, în Parlamnet, că Londra nu va accepta niciun amestec ilegal în vreo „trecere inofensivă”, un drept internaţional recunoscut de navigaţie în apele teritoriale ale unei ţări, cu condiţia să nu aibă intenţia de a dăuna.

„Royal Navy va impune mereu respectarea dreptului internaţional şi nu va accepta vreun amestec ilegal într-o trecere inofensivă”, a subliniat el.

Rusia a anunţat miercuri că a tras focuri de avertisment pe traiectoria unei nave de război britanice, pentru a o goni din ape pe care le revendică la Marea Neagră, în largul Peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Regatul Unit a respins această versiune rusească a incidentului şi a anunţat că el consideră că tirurile constituiau un „exerciţiu de artilierie” anunţat dinainte şi că nicio bombă nu a fost lansată.

Potrivit lui Ben Wallace, distrugătorul britanic HMS Defender a fost avertizat cu privire la un exerciţiu rusesc cu muniţie reală, care se desăşura în afara poziţiei navei. El a precizat că avioane ruseşti zburau la aproximativ 152,4 metri deasupra HMS Defender.

„Aceste avioane nu reprezentau nicio ameninţare imediată la adresa HMS Defender, iar unele dintre manevre nu erau nici sigure şi nici profesioniste”, a declaart el.

„HMS Defender a răspuns prin radio VHF unităţilor ruseşti în mai multe rânduri şi a fost tot timpul curtenitor şi profesionist”, subliniază el.

Ambasadoarea britanică la Moscova Deborah Bronnert a fost convocată ji după-amiaza la Ministerul rus de Externe.

„Credem că a fost vorba despre o provocare deliberată şi premeditată”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În cazul repetării acţiunilor provocatoare inacceptabile, dacă aceste acţiuni merg prea departe, nicio opţiune nu poate fi exclusă în privinţa apărării legale a frontierelor Rusiei”, a avertizat el.

Premierul britanic Boris Johnson a apreciat, la rândul său, că distrugătorul britanic acţiona în conformitate cu dreptul şi se afla în ape internaţionale.

„Punctul important este că noi nu recunoaştem anexarea Crimeei de către Rusia”, a declarat el presei.

BBC a difuzat imagini de pe navă în care apare un membru al Pazei de Coastă ruse ameninţând că va trage, dacă nava britanică nu-şi schimbă direcţia.

„Dacă nu schimbaţi direcţia, voi trage”, a avertizat bărbatul în engleză, cu un puternic accent rusesc.

Potrivit BBC, tiruri au fost trase, iar până la 20 de avioane ruseşti au „survolat” nava britanică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite