Kremlinul ameninţă cu destabilizarea situaţiei în estul separatist, după sosirea soldaţilor americani în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de militari americani au sosit în Ucraina pentru a instrui soldaţii din Garda Naţională ucraineană, subordonată Ministerului de Interne şi formată în special din voluntari ce au făcut parte din forţele de autoapărare ale Maidanului. Canada a anunţat şi ea că va trimite 200 de instructori militari. Pe acest fundal. Kremlinul a anunţat, vineri, că sosirea soldaţilor americani ar putea destabiliza situaţia în estul separatist.

Militarii americani, aparţinând Brigăzii 173 aeropurtate a SUA, au sosit astăzi pe aeroportul din Liov. Aceştia vor instrui aproximativ 900 de soldaţi din Garda Naţională ucraineană, subordonată Ministerului de Interne. Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov a anunţa că antrenamentele se vor desfăşura pe poligonul Iavoriv din regiunea Liov.

Şi guvernul canadian a anunţat că va trimite în Ucraina circa 200 de instructori militari care vor contribui la pregătirea soldaţilor ucraineni, accentul urmând să fie pus pe neutralizarea minelor şi a dispozitivelor explozive, a anunţat premierul canadian, Stephen Harper, transmite AFP.

Militarii canadieni se vor alătura celor americani şi britanici aflaţi deja în Ucraina pentru „a ajuta această ţară să-şi apere suveranitatea, securitatea şi stabilitatea în faţa agresiunii ruse”, a afirmat şeful executivului de la Ottawa.

Acesta a precizat că militarii canadieni vor rămâne în Ucraina aproape 2 ani, până pe 31 martie 2017. În cadrul misiunii lor, aceştia vor instrui poliţia militară ucraineană şi vor participa la diferite programe de formare medicală, de neutralizare a explozivilor, pentru asigurarea securităţii zborurilor şi modernizarea sistemelor logistice.

De asemenea, împreună cu militarii americani, cei canadieni vor instrui Garda naţională ucraineană în ceea ce priveşte tacticile de luptă individuale şi în formaţie.

Premierul Stephen Harper s-a arătat un susţinător deschis al guvernului de la Kiev, care se confruntă cu separatiştii proruşi.

Kremlinul a declarat, vineri, că sosirea militarilor americani, în Ucraina, pentru a instrui Garda Naţională ucraineană ar putea destabiliza situaţia, în estul ţării, unde separatiştii proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene, informează Reuters.

"Participarea instructorilor sau a specialiştilor dintr-o ţară terţă, pe teritoriul ucrainean, unde conflictul intern este nesoluţionat... ar putea destabiliza situaţia", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru jurnalişti.

image

Soldaţi din Batalionul de voluntari Donbas 

NATO, îngrijorat de intensificarea violenţelor în Donbas 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat joi îngrijorat de intensificarea violenţelor în estul separatist al Ucrainei şi de mişcările de trupe şi echipamente militare în această regiune, situaţie pe care a calificat-o ca fiind de natură să submineze acordul de pace de la Minsk, transmite agenţia Reuters.

Reacţia sa survine după ce la Kiev s-a anunţat că cel puţin opt soldaţi ucraineni au fost ucişi săptămâna aceasta în confruntările cu insurgenţii proruşi, în pofida armistiţiului ce este în vigoare de două luni.

Atât armata ucraineană cât şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea încetării focului şi de comasarea a noi trupe şi echipamente militare în apropierea liniei frontului, zona de unde, în virtutea acordului de la Minsk, ambele părţi trebuie să-şi retragă complet armamentul greu pentru a se crea o zonă demilitarizată cu o lăţime de mai multe zeci de kilometri.

„Suntem foarte îngrijoraţi de sporirea violenţei în estul Ucrainei şi am constatat noi încălcări ale armistiţiului', a spus Stoltenberg în faţa presei în timpul unei vizite la Reykjavik (Islanda). 'Am observat şi noi deplasări de armament greu şi evident că acest lucru ne preocupă foarte mult pentru că subminează încetarea focului şi întregul acord de la Minsk“, a adăugat el, cerând ambelor tabere să respecte armistiţiul şi să implementeze acordul de la Minsk.

„Cer de asemenea Rusiei să înceteze sprijinul acordat separatiştilor şi să-şi folosească întreaga ei influenţă pe lângă aceştia pentru a respecta încetarea focului şi a-şi retrage armamentul de pe linia frontului“, a mai declarat secretarul general al NATO.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut din nou, în aceeaşi zi, că în Ucraina nu există trupe ruseşti, deşi guvernul de la Kiev şi NATO au prezentat de-a lungul timpului numeroase elemente ce indică prezenţa unor trupe şi echipamente militare ale armatei ruse în zonele din estul Ucrainei controlate de separatiştii rusofoni.

Dezbatere „Historia“: România, ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ale Rusiei. Unde se va ajunge? 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite