Kovesi îşi începe activitatea de şefă a Parchetului European în plin scandal. Premierul Sloveniei refuză să numească procurori şi o acuză de jocuri politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Codruţa Kovesi / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Slovenia a început să submineze Biroul Procurorului Public European (EPPO), instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi, chiar înainte ca acesta să-şi înceapă efectiv activitatea.

Janez Jansa, premierul sloven, a refuzat joi să recunoască cei doi candidaţi ai Slovaciei pentru EPPO, organizaţia europeană care va fi responsabilă de investigarea fraudei cu fonduri europene. Jansa a amânat în repetate rânduri în ultimele săptămâni numirile, iar săptămână această a anulat întregul proces, spunând că e nevoie de noi candiaţi. Ministrul Justiţiei de la Ljubljana a demisionat în semn de protest.

EPPO ar urma să funcţioneze de la 1 iunie pe două niveluri - unul la nivel central, de unde Kovesi ar urma să coordoneze investigaţiile, şi un altul la nivel fiecărei ţări, unde procurorii responsabili vor derula efectiv investigalţiile. În consecinţă, fără procurori locali în Slovenia, biroul ar avea obstacole majore în efectuarea investigaţiilor în această ţară.

„E un semnal foarte rău”, a declarat Kovesi pentru Politico. „O lipsă de cooperare sinceră”.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au refuzat deja să participe la la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. Iar exemplul premierului Sloveniei indică o nouă rută prin care investigaţiile biroului pot fi blocate.

„Va influenţa activitatea şi eficienţa EPPO. Cum putem să protejăm mai bine banii europeni fără procurori în Slovenia?”, mai spune Kovesi.

Chiar dacă regulamentul de funcţionare ai EPPO permite delegarea unor procurori în alte ţări decât cele de care au fost numiţi, Kovesi spune că va fi imposibilă administrarea tuturor cazurilor din Slovenia fără ajutorul unor procurori locali, familiarizaţi cu procedurile şi vorbitori de slovenă.

Premierul Sloveniei o acuză, însă, pe Kovesi că face jocuri politice. „Cum rămâne cu Suedia, Irlanda, Polonia, Ungaria şi Danemarca? Nu participă deloc la EPPO”, a scris acesta pe Twitter. „E alegerea noastră, deci opriţi-vă din făcut jocurile politice ale Renew Europe şi StrankaSD”, a mai scris Janka, făcând referire la grupul liberal din Parlamentul European condus de Dacian Cioloş şi la partidul de opoziţie din Slovenia.

Slovenia nu e singura ţară ca nu şi-a numit până acum procurorii. În Finlanda, procesul a fost blocat de dezbateri în jurul unor probleme diferite, precum plata pensiilor procurorilor şi interpretarea regulilor EPPO cu privire la posibilitatea ocupării de către procurorii numiţi şi a altor poziţii la nivel naţional.

„E foarte important să avem procurori cu normă întreagă”, spune Kovesi, care susţine că situaţia din Slovenia este „o dovadă clară că avem nevoie doar de procurori independenţi care nu pot fi influenţaţi de nimeni”.

Problemele din Slovenia şi Finlanda sunt, însă, mult diferite, dată fiind dorinţa Helsinkului de a participa cât mai repede la capacitate maximă în cadrul EPPO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite