Kosovo, iniţiative de detensionare a relaţiei cu Serbia, după decizia de înfiinţare a unei armate kosovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata Kosovo FOTO EPA-EFE

Val de reacţii după ce Parlamentul de la Pristina a votat vineri o lege privind crearea unei armate kosovare. Decizia a stârnit preocupare în rândul minorităţii sârbe din Kosovo şi la Belgrad. Parlamentul din Kosovo a votat sâmbătă pentru formarea unei echipe de negocieri în vederea soluţionării unor dispute cu Serbia, măsură ce survine pe fondul creşterii tensiunior între cei doi vecini, relatează Reuters.

Textul adoptat precizează că forţele vor fi însărcinate cu "asigurarea integrităţii teritoriale a ţării, apărarea proprietăţii şi intereselor Republicii Kosovo, susţinerea autorităţilor civile în caz de catastrofă şi participarea la operaţiuni internaţionale".

Ministerul de externe de la Bucuresti atrage atenţia, într-un comunicat, că demersurile privind iniţierea procesului de tranziţie a Forţei de Securitate din Kosovo, în pofida mesajelor transmise de NATO şi UE, au efecte negative asupra situaţiei din regiunea Balcanilor de Vest şi a parcursului euro-atlantic al acesteia.

MAE îşi exprimă regretul faţă de aceste demersuri şi atrage atenţia că toate eforturile trebuie concentrate asupra continuării dialogului Belgrad-Pristina şi a implementării celor convenite în acest cadru, cu evitarea declaraţiilor şi iniţiativelor care riscă să sporească tensiunile la nivel regional.

La rândul saău, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că regretă decizia Parlamentului de la Pristina de a crea o armată kosovară şi a afirmat că Alianţa îşi va "reexamina nivelul de angajare" alături de Forţa de Securitate din Kosovo.

Totodată, secretarul general al NATO a subliniat că Alianţa "rămâne angajată prin intermediul KFOR faţă de asigurarea unui climat sigur în Kosovo".

Uniunea Europeană a criticat, la rândul său, Kosovo pentru adoptarea unei legi pentru transformarea forţei de securitate actuale într-o armată propriu-zisă.

Parlamentul din Kosovo a votat sâmbătă pentru formarea unei echipe de negocieri în vederea soluţionării unor dispute cu Serbia, măsură ce survine pe fondul creşterii tensiunior între cei doi vecini, relatează Reuters.

Relaţiile dintre Belgrad şi Kosovo sunt tensionate din 2008, când Pristina, cu susţinerea unor ţări occidentale, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia.

Preşedintele Kosovo Hashim Thaci a provocat îngrijorare în iunie când a anunţat că va căuta o soluţie la disputa cu Belgradul schimbând frontierele.

Decizia privind crearea armatei kosovare survine într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, după ce aceasta din urmă a impus taxe vamale asupra produselor sârbeşti, iar dialogul mediat de Uniunea Europeană se află într-un punct mort.

Alianţa Nord-Atlantică, ce are patru membri care nu recunosc independenţa autoproclamată a Kosovo (România, Spania, Grecia şi Slovacia), a promis că misiunea KFOR va continua să asigure stabilitatea în Kosovo, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat că iniţiativa creării armatei kosovare survine ”într-un moment nepotrivit”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite