Kosovo îl declară persona non grata pe cetăţeanul rus care lucrează la ONU, arestat într-o operaţiune a poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Guvernul din Kosovo a informat vineri că cetăţeanul rus care lucrează pentru misiunea ONU nu va mai putea intra în ţară după expulzare, conform Reuters.

Kosovo a precizat că Mikhail Krasnoshchenkov a fost declarat persona non grata. Misiunea ONU – UNMIK – a informat joi că cetăţeanul rus a fost rănit când a fost arestat într-o operaţiune a poliţiei în Kosovo şi că se află în prezent într-un spital la Belgrad.

„Decizia a fost luată astăzi. Această persoană care lucrează în staff-ul internaţional pentru ONU a primit ordinul de a părăsi teritoriul republicii Kosovo”, a scris premierul kosovar Ramush Haradinaj pe Facebook.

„Decizia a fost luată din cauza acţiunilor cetăţeanului rus împotriva ordinii constituţionale din Kosovo”, a precizat el.

Expulzarea sa aduce noi tensiuni între Kosovo şi Serbia.

Autorităţile din Kosovo au arestat marţi 19 poliţişti şi doi membri ai misiunii ONU, dintre care un cetăţean rus, în oraşul predominant sârb Zubin Potok într-un raid vizând mai multe grupări criminale.

Cei doi membri au fost reţinuţi marţi în nordul Kosovo, o zonă în care locuiesc în mare parte etnici sârbi.

Membrii UMMIK au fost transportaţi apoi la spital „pentru a fi trataţi”. Unul dintre ei, un cetăţean rus, a fost eliberat ulterior.

Dintre cei 19 poliţişti reţinuţi, 11 sunt sârbi, patru sunt albanezi kosovari şi patru bosniaci, a anunţat poliţia din Kosovo.

Ca răspuns la raid, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat în faţa parlamentului că a ordonat ca toate unităţile din armată să fie în alertă, o practică comună în timpul tensiunilor din Kosovo.

Kosovo, care are o populaţie predominant de etnie albaneză, s-a separat de Serbia în 2008 şi a fost recunoscută oficial de peste 100 de ţări. Însă Belgradul şi Moscova consideră regiunea ca făcând parte în continuare din Serbia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite