Klaus Iohannis participă, alături de alţi şefi de state, la Summitul B9, unde vor fi abordate teme majore de pe agenda NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care va avea loc la Košice, în Slovacia. La eveniment vor participa şefi de stat din mai multe ţări şi vor fi abordate teme majore aflate pe agenda NATO, cu accent pe situaţia de securitate din vecinătatea Alianţei, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care va avea loc la Košice, Republica Slovacă.

La eveniment vor participa şefii de stat din Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă şi Republica Slovacă, precum şi Secretarul General al NATO.

”Vor fi abordate teme majore aflate în prezent pe agenda NATO, cu accent pe situaţia de securitate din vecinătatea Alianţei, inclusiv în regiunea Mării Negre, respectiv pe combaterea ameninţărilor hibride şi consolidării rezilienţei, în actualul context internaţional. De asemenea, consolidarea prezenţei aliate înaintate, sprijinul pentru partenerii estici şi pentru cei din regiunea Balcanilor de Vest vor ocupa un loc important în cadrul discuţiilor. La finalul reuniunii, va fi adoptată o declaraţie comună, care va evidenţia evaluările şi obiectivele comune ale statelor participante la acest format, inclusiv în pregătirea următorului Summit aliat, preconizat pentru finalul acestui an”, anunţă Administraţia Prezidenţială. 

Formatul Bucureşti (B9) a fost lansat la iniţiativa preşedinţilor României şi Poloniei. Primul Summit al Formatului a avut loc în noiembrie 2015, la Bucureşti, iar al doilea Summit la Varşovia, în iunie 2018.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianţei, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii tuturor statelor membre NATO.

Reuniunea din acest an are loc într-un context special, în 2019 fiind marcaţi 70 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice, respectiv 20 şi 15 ani de la aderarea statelor aliate participante la B9.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite