Kievul sărbătoreşte o „victorie” în faţa Moscovei: Curtea de Apel din Amsterdam a decis că aurul scitic din Crimeea aparţine Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski la summitul Platforma Crimeea, menit sensibilizării opiniei publice internaţionale asupra drepturilor Ucrainei în cazul peninsulei de la Marea Neagră FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski la summitul Platforma Crimeea, menit sensibilizării opiniei publice internaţionale asupra drepturilor Ucrainei în cazul peninsulei de la Marea Neagră FOTO EPA-EFE

Curtea de Apel din Amsterdam a decis marţi, spre furia Moscovei, ca o colecţie de comori arheologice împrumutate de un muzeu din Crimeea unui muzeu din Olanda cu puţin timp înainte de anexarea peninsulei de la Marea Neagră de către Rusia, în martie 2014, să fie restituită Ucrainei.

„Curtea de Apel din Amsterdam ordonă Muzeului Allard Pierson să transmită statului ucrainean «Comorile Crimeei»”, a anunţat preşedintele completului de judecată, citat de AFP.

„Deşi piesele de muzeu sunt originare din Crimeea şi, din acest punct de vedere, pot fi considerate drept parte a moştenirii Crimeei, ele fac parte din moştenirea culturală a statului ucrainean aşa cum există în calitate de stat independent începând cu 1991”, se arată în verdict.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia, calificând-o „corectă” şi proclamând o „victorie atât de aşteptată”. Ucraina a obţinut „ceea ce îi aparţine”, inclusiv viitorul Crimeei, a apreciat Zelenski. „După aurul scitic, vom recupera Crimeea”, a insistat şeful statului ucrainean.

Aceste comori „nu au aparţinut niciodată vreunui muzeu din Kiev” şi „trebuie să fie înapoiate” Crimeei, a reacţionat avocatul Rob Meijer.

Senatorii ruşi Vladimir Djabarov şi Andrei Klişas au denunţat decizia, avertizând că nu va rămâne „fără răspuns”.

O lungă bătălie juridică pe un tărâm virgin

În noiembrie 2014, patru muzee din Crimeea au chemat în instanţă Muzeul Allard Pierson, care aparţine de Universitatea din Amsterdam, în vederea înapoierii comorilor arheologice împrumutate pentru expoziţia „Crimeea: Aurul şi secretele Mării Negre”. Dar, în 2016, un tribunal din Olanda a decis ca aceste piese de muzeu să fie predate Ucrainei pe motivul că Peninsula Crimeea, aflată în trecut la răscrucea unor importante rute comerciale, nu este un stat autonom.

Muzeele din Crimeea au contestat decizia, afirmând că aurul aparţine regiunii lor. În 2019, Curtea de Apel din Amsterdam a anunţat că are nevoie de mai mult timp pentru a se pronunţa în acest caz.

Nu este vorba „doar dacă aurul scitic este ucrainean, ci şi dacă Crimeea este ucraineană”, a apreciat fostul preşedinte Petro Poroşenko.

În condiţiile în care Crimeea făcea parte din Ucraina în momentul predării pieselor de muzeu şi fusese deja victima unei agresiuni teritoriale când acestea trebuiau înapoiate, Curtea de Apel din Amsterdam s-a trezit în faţă cu un aparent neacoperit de legile olandeze şi cele europene şi nici legat de patrimoniul mondial aşa cum îl defineşte UNESCO.

În cursul procesului, „toate falsificările şi manipulările ruse” s-au soldat cu un fiasco”, s-a felicitat marţi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

„Vom recupera nu doar piesele de muzeu”, dar şi „relicvele care mărturisesc istoria noastră milenară”, a declarat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite