Kievul nu vede cu ochi buni reluarea summiturilor UE-Rusia: Moscova „nu a arătat nicio intenţie de a-şi schimba politica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, nu vede cu ochi buni stabiliarea unui contact direct între Bruxelles şi Moscova, în condiţiile în care Rusia „nu a arătat nicio intenţie de a-şi schimba politica” în urma anexării peninsulei Crimeea.

Dmitro Kuleba a denunţat „o divergenţă periculoasă în raport cu politica europeană de sancţiuni”.

„Iniţiativele pentru reluarea summiturilor UE-Rusia fără a vedea niciun pas înainte din partea Moscovei nu pot decât să submineze eficacitatea regimului de sancţiuni şi să determine şi mai mult Rusia să nu pună în practică acordurile de la Minsk” din 2015 menite încetării violenţelor în estul Ucrainei, a spus Kuleba după o întrevedere la Bruxelles cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„Decizia de a îngheţa aceste întâlniri la vârf între UE şi Rusia a fost luată în 2014, în urma ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei. Din nefericire, de atunci Rusia nu a arătat nicio intenţie de a-şi schimba politica, fie că este vorba de Ucraina sau de UE”, a insistat Kuleba, citat de AFP.

Reuniţi joi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din UE urmează să discute despre relaţiile şi formatul de dialog cu Rusia.

La o săptămână după summitul de la Geneva între Vladimir Putin şi Joe Biden, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au pronunţat pentru stabilirea unor „contacte directe” între UE şi Rusia în chestiuni de interes major, cum ar fi probleme de mediu, Siria sau Libia.

Totuşi, nu există un consens european la nivel european, majoritatea ţărilor din estul Europei fiind precaute şi reticente în legătură cu Rusia lui Putin.

„Această reluare a summiturilor (cu Rusia, n. red.) nu are niciun fundament”, a subliniat Dmitro Kuleba.

Kremlinul, în schimb, s-a arătat deschis faţă de propunerea franco-germană.

„Noi vedem pozitiv această iniţiativă. Putin este un susţinător al înfiinţării unui mecanism de dialog şi contacte între Bruxelles şi Moscova”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Relaţiile UE - Rusia s-au deteriorat continuu după anexarea Crimeei de către Moscova la începutul războiului din estul Ucrainei, în 2014.

UE a impus sancţiuni economice importante, iar Rusia a răspuns prin represalii, însă nu s-a organizat vreo întâlnire între Bruxelles şi Moscova.

Preşedintele rus refuză să dialogheze cu UE şi preferă întâlniri bilaterale cu interlocutori aleşi cu scopul de a crea disensiuni în blocul comunitar, denunţă Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell.

Într-un proiect al concluziilor summitului UE se insistă asupra necesităţii unui răspuns „ferm şi coordonat al UE şi statelor membre activităţilor răuvoitoare ale Rusiei” şi i se cere lui Josep Borrell „să prezinte opţiuni în vederea adoptării unor sancţiuni economice suplimentare adecvate şi eficiente vizând părţi responsabile, în urma acţiunilor destabilizatoare” ale Moscovei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite