Kievul şi Moscova vor coopera pentru un armistiţiu bilateral în estul Ucrainei. Separatiştii nu cred în încetarea războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ucraineni. FOTO Reuters
Soldaţi ucraineni. FOTO Reuters

Ucraina şi Rusia vor coopera pentru aplicarea unui armistiţiu bilateral în regiunile estice ucrainene, anunţă Preşedinţia Franţei, citată de AFP.

„În urma discuţiilor de luni între preşedintele rus, Vladimir Putin, omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, preşedintele Franţei, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, liderii de la Moscova şi Kiev au convenit să colaboreze pentru adoptarea unui acord privind instituirea unui acord bilateral de încetare a focului”, precizează Palatul Elysee.
 

Decizia de prelungire a armistiţiului ar trebui luată înainte de expirarea acestuia - luni la ora 22.00 (22.00, ora României), a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru securitatea naţională.

Conform Preşedinţiei Franţei, Merkel, Hollande, Putin şi Poroşenko au convenit să colaboreze pentru instituirea unui mecanism eficient de verificare a frontierelor, sub egida OSCE. De asemenea, vor fi depuse eforturi pentru eliberarea persoanelor răpite.

Separatiştii siguri pe ei
 

Dar conducerea aşa-numitelor republicilor populare Doneţk şi Luhansk susţine că armistiţiul este respectat doar parţial, iar de încălcarea acestuia părţile se acuză reciproc. Slavianskul a fost supus unui tir de artilerie, zilel acestea, obuzele au lovit în piaţa agricolă de la marginea oraşului şi într-o casă de locuit. Potrivit datelor preliminare, au murit trei oameni – două femei şi un bărbat.

Separatiştii continuă şi ei să tragă asupra poziţiilor armatei ucrainene de pe muntele Karaciun, în Kramatorsk au deschis focul asupra aeroportului. În Doneţk, serviciul de presă al autoproclametei republici a anunţat că a fost luată cu asalt încă o unitate militară, garnizoana regimentului trupelor de apărare anti-aeriană А-1402.

În dotarea acesteia sunt sisteme puternice de apărare anti-aeriană cu rază lungă de detectare şi distrugere a ţintelor aeriene. În timpul armistiţiului părţile în conflict au reuşit să-şi fortifice considerabil propriile poziţii. Iată de ce, dacă acţiunile militare vor reizbucni, acestea vor folosi capacităţi mult crescute atât din partea armatei ucrainene, cât şi din partea insurgenţilor. Pierderile ar putea fi mult mai serioase. La Doneţk starea de spirit care domină este aceea că războiul nu poate fi evitat.

Oraşul se goleşte de locuitori, magazinele se închid unele după altele, la fel şi alte oficii şi băncile. Separatiştii nu sunt par să depună armele, din contră spun că operaţiunea antiteroristă nu are cum să fie una de succes în oraş pentru forţele armete ucrainene pentru că aici tehnica blindată nu este eficientă şi poate fi cu uşurinţă distrusă.

Nu poate ajuta prea mult nici aviaţia, deoarece blocurile cu multe etaje din localitate constituie un adăpost foarte bun în caz de bombardament aerian. „Kievul are două posibilităţi:fie să demoleze oraşul din temelie, cum a fost în cazul oraşului Groznîi, şi doar atunci să introducă trupe, fie să câştige treptat prin lupte cartier după cartier cu preţul unor pierderi uriaşe de vieţi omeneşti.

Prima variantă este imposibilă din cauza reacţiei comunităţii internaţionale, care va fi una extrem de negativă din cauza deceselor în masă în rândul populaţiei civile. A doua variantă va genera nemulţumiri deja în interiorul ţării“, susţin liderii separatişti.

Armistiţiu încălcat de ambele părţi

Serviciul de securitate din Ucraina (SBU) a arestat cinci persoane suspectate că intenţionau să saboteze un tren care transporta echipamente militare, în regiunea Harkiv (est), relatează AFP.

Cei cinci suspecţi sunt din oraşul Harkov şi au fost prinşi în flagrant, a declarat Vladislav Abdula, un purtător de cuvânt al SBU.

"Cei cinci indivizi lucrau la ordinele directe ale lui Igor Bezler, un lider separatist din regiunea Doneţk", precizează Abdula.Conform SBU, Bezler este cetăţean rus şi a absolvit un institut de informaţii. Bărbaţii sunt acuzaţi că pregăteau un atac asupra unui tren care transporta echipamente militare pe ruta Kiev-Harkov.


Pe de altă parte, un lider separatist prorus a acuzat  serviciile de securitate ucrainene că au utilizat arme chimice în apropierea oraşului Slaviansk şi cere Moscovei o anchetă în acest caz, informează RIA Novosti.

Unul dintre liderii autoproclamatei "Republici Doneţk" susţine că mai multe persoane intoxicate cu clor au fost internate în spitale din Slaviansk în urma unui presupus atac chimic comis de forţele speciale ucrainene în satul Semenivka. Confruntări armate intense s-au înregistrat duminică şi luni în apropiere de Slaviansk, în pofida armistiţiului. "Este oribil. Acest caz trebuie investigat", a reacţionat Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite