Kievul limitează învăţământul în limba maternă pentru minorităţi. MAE, îngrijorat pentru românii din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina adoptă o nouă lege a Învîţământului care limitează studiul în limba maternă pentru minorităţi. Reprezentanţii etnicilor români din ţara vecină au semnat un Apel către preşedintele Poroşenko în care solicită respingerea prin veto a acestei legi.

Noua lege introduce sistemul cu 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei . Potrivit art 7, sistemul de educaţie se desfăşoară doar în limba ucraineană, limba de stat, şi doar la grădiniţe şi şcoli primare este permisa educaţia în limba minorităţilor.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe afirmă într-un comunicat că a luat notă cu îngrijorare de forma adoptată la 5 septembrie 2017 de către Rada Supremă a Ucrainei a noii Legi a Învăţământului, în special a articolului 7 al acesteia, care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit prevederilor Convenţiei - cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa  limba sa maternă. 

„Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina.

În acest sens, tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina.

Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică“, se mai arată în comunicatul MAE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite