Kievul a dat un ultimatum activiştilor proruşi care au ocupat clădirile guvernamentale din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din estul Ucrainei, unde militanţi proruşi ocupă clădiri ale statului în cel puţin două mari oraşe, va fi rezolvată în 48 de ore şi se va recurge la forţă dacă negocierile eşuează, a avertizat, miercuri, ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov.

„Există două opţiuni: calea politică, a negocierilor sau varianta forţei. O operaţiune anti-teroristă este în desfăşurare în cele două regiuni. Pentru cei care vor dori un dialog, propunem o soluţie politică. Pentru minoritatea care îşi doreşte mai degrabă un conflict, atunci vor primi un răspuns puternic din partea autorităţilor ucrainene”, a declarat ministrul de Interne, Arsen Avakov.

Militanţii proruşi au ridicat miercuri baricade în jurul clădirilor guvernamentale din oraşul Lugansk, un oraş aflat la circa 60 de kilometri distanţă de graniţa cu Rusia, şi au cerut ajutorul preşedintelui Vladimir Putin.

„Domnule Putin, ai milă de luptătorii tăi. Dacă ne pierdeţi, atunci veţi pierde şi ultima speranţă de a avea un vecin bun”, a spus un lider al activiştilor proruşi, numit Vitaly, potrivit sursei citate.

„Refuzăm să predăm armele. Nu avem nimic de pierdut”, a declarat un alt activist care ocupa serviciul ucrainean de securitate (SBU) din Lugansk.

Până acum, autorităţile din Kiev au reuşit să reia controlul clădirilor guvernamentale din Harkov, însă în Lugansk şi Doneţk mai multe grupuri înarmate se află în sediile administraţiilor regionale.

Protestatarii insistă că nu au primit ajutor din partea Rusiei, însă guvernul din Kiev denunţă actţunile lor ca fiind parte a unui plan al Federaţiei Ruse de a destramă Ucraina.

În acest context, secretarul american de Stat, John Kerry, a acuzat Moscova că a trimis mai mulţi agenţi în estul Ucrainei pentru a destabiliza regiunea. „Tot ceea ce am văzut în ultima perioadă sunt provocări ale agenţilor rusi, trimişi acolo să creeze anarhie”, a afirmat John Kerry.

Într-un efort diplomatic de a detensiona situaţia din estul Europei, şefii diplomaţiei din Ucraina, Rusia, Statele Unite, precum şi reprezentanţii Uniunii Europene se vor reuni în data de 17 aprilie, la Viena, pentru prima dată în această formulă de la fuga preşedintelui Viktor Ianukovici.

Recent, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie care condamnă anexarea „ilegală” a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, document care subliniaza ca acţiunea de anexare nu are niciun efect juridic şi, prin consecinţă, nu este recunoscută de Consiliul Europei.

Spioană rusă, prinsă de ucraineni

Miercuri, serviciul de securitate al Ucrainei a anunţat că a reţinut o femeie, cetăţean al Federaţiei Ruse, care efectua operaţiuni pentru destabilizarea situaţiei în unele regiuni din sudul ţării.

În urma percheziţiei corporale a acesteia a fost depistat un pistol traumatic, modificat special pentru folosirea cu gloanţe militare. Potrivit servicului de presă al SBU, femeia reţinută se numeşte Maria Koleda, născută în 1991, şi ar fi venit în regiunea Herson în 4 aprilie.

În perioada 5-6 aprilie, femeia a avut întrevederi cu lideri şi activişti ai mişcărilor proruse din Herson şi a vizitat mai multe centre raionale din regiune pentru a monitoriza situaţia curentă. Pe data de 7 aprilie ea a participat la confruntările ce au avut loc la administraţia locală din oraşul Nikolaevsk, unde a făcut uz de armă, rănind trei persoane. Potrivit SBU, pe 8 aprilie, Koleda a raportat superiorilor săi dotarea activiştilor cu explozibil şi pregătirea a două grupuri diversioniste (7 persoane din Herson şi 6 din Kahovka Nouă) pentru a participa la revoltele din oraşul Doneţk.


Citeşte şi:

Consiliul European a adoptat o rezoluţie prin care condamnă „anexarea ilegală a Crimeei”

O nouă rezoluţie care condamnă anexarea „ilegală” a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă a fost adoptată, miercuri, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Reacţia Moscovei a fost că Rusia nu îşi va schimba politica externă în urma acestei hotărâri, informează AFP.

INFOGRAFIE Estul Ucrainei trage spre Rusia

Separatiştii au anunţat formarea unui „Guvern provizoriu al Republicii Donbas“. Moscova a avertizat autorităţile de la Kiev să nu intervină, pentru că există riscul unui război civil.

Atacul lui Putin asupra Ucrainei a început: cum lucrează propaganda preşedintelui rus

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a fost nevoit să recurgă la propaganda neo-naziştilor şi extremiştilor naţionalişti din Ucraina înainte de alegerile din 25 mai, deoarece o astfel de retorică după momentul electoral nu l-ar mai fi ajutat, se arată într-o analiză a revistei Forbes.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite