Începe războiul? Kievul cere convocarea Consiliului de Securitate ONU pe tema Crimeea. Putin îndeamnă la calm

Începe războiul? Kievul cere convocarea Consiliului de Securitate ONU pe tema Crimeea. Putin îndeamnă la calm

Parlamentul de la Kiev

Parlamentul de la Kiev a cerut, vineri, convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pentru discuţii privind situaţia tensionată din Crimeea, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, face apel la evitarea escaladării crizei din Ucraina, subliniind necesitatea normalizării situaţiei cât mai rapid, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP. „Este extrem de important să se evite escaladarea violenţelor şi să se ajungă la o normalizare a situaţiei din Ucraina cât mai curând posibil“, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Parlamentul de la Kiev menţionează că discutarea crizei din Ucraina într-o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate este motivată de acordul prin care SUA şi marile puteri s-au angajat să asigure integritatea teritorială a Ucrainei.

În 1994, Ucraina a aderat la Tratatul de neproliferare nucleară, iar Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia s-au angajat să apere şi să respecte independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Solicitarea Parlamentului de la Kiev către Consiliul de Securitate are loc în contextul în care persoane înarmate au preluat în noaptea de joi spre vineri controlul asupra a două aeroporturi din Crimeea, regiune rusofonă cu statut de republică autonomă în cadrul Ucrainei.

Ucraina a acuzat Rusia de „invazie armată şi ocupaţie", în timp ce Moscova a dat asigurări că nu se află în spatele ultimelor tensiuni din Crimeea.

Tensiunile au luat amploare în Crimeea, după ce mai multe persoane înarmate au preluat controlul asupra Parlamentului local de la Simferopol, unde au arborat drapelul rus.

De asemenea, Guvernul local a fost demis de Parlament, care a decis organizarea unui referendum privind extinderea autonomiei la 25 mai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările