Kievul acuză Moscova şi pe Ianukovici de crimele comise în timpul protestelor din Euromaidan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) şi preşedintele demis Viktor Ianukovici sunt acuzaţi de autorităţile interimare de la Kiev că au fost implicaţi în măcelul de la sfârşitul lunii ianuarie din capitala Ucrainei, în urma căruia au murit aproape 90 de protestatari participanţi la cea mai amplă mişcare de contestare a regimului prorus al lui Ianukovici.

Noile autorităţi proeuropene din Ucraina pun sub aceeaşi acuzaţie Rusia şi preşedintele demis Ianukovici, invocând rezultatele preliminare ale unei anchete privind atacurile mortale din Piaţa Independenţei (Euromaidan), menite să reprime manfestaţiile protestatarilor, relatează AFP.

„Ianukovici a dat ordinul criminal pentru operaţiunea «antiteroristă de la 18 şi până pe 20 februarie, autorizând folosirea armelor împotriva manifestanţilor”, a declarat Valentin Nalivaişcenko, şeful serviciilor ucrainene de securitate, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Agenţi FSB au participat la planificarea şi punerea în aplicare a aşa-zisei operaţiuni antiteroriste”, a subliniat oficialul, citat de Mediafax. Situaţia a scăpat de sub control, iar lunetiştii neidentificaţi au tras atât în protestatari, cât şi în forţele de ordine, ceea ce a creat haos şi a răspândit panică, notează agenţia Interfax-Ukraina.

Însă FSB a dezminţit acuzaţiile, fiind contactat de agenţia RIA Novosti. „Fie ca aceste declaraţii să rămână pe conştiinţa serviciilor de securitate ucrainene”, a declarat serviciul de presă al serviciilor ruse.

Mai mult de atât, ancheta a demonstrat că anumite echipe din cadrul FSB s-au infiltrat în bazele serviciilor de securitate ucrainene (SBU), în decembrie 2013 şi ianuarie 2014. Acestea ar fi primit transporturi de arme şi explozibili din parte Rusiei, aduse în ţara vecină cu două avioane.

„Totul a fost coordonat de către membrii forţelor de ordine” ucrainene, a adăugat ministrul de Interne Arsen Avakov. El a declarat că fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a coordonat personal acţiunea organizată de „tituşki”, susţinători ai lui Viktor Ianukovici.

Anterior, Parchetul General al Ucrainei a anunţat arestarea a 12 membri ai unei unităţi de elită din cadrul fostelor forţe speciale antirevoltă „Berkut”, suspectaţi că sunt implicaţi în crimele comise în februarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite