Kievul va acţiona cu „reţinere” împotriva separatiştilor proruşi, afirmă viceministrul de Externe al Ucrainei

Kievul va acţiona cu „reţinere” împotriva separatiştilor proruşi, afirmă viceministrul de Externe al Ucrainei

Kievul anuntă că va acţiona cu „reţinere” împotriva separatiştilor proruşi FOTO Reuters

Autorităţile din Ucraina au anunţat recent că vor da dovadă de „reţinere” în cadrul operaţiunilor sale împotriva militanţilor proruşi din estul ţării, relatează AFP. Anunţul vine pe fondul unor declaraţii din ce în ce mai dure dintre Occident şi Rusia cu privire la criza ucraineană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viceministrul de Externe al Ucrainei, Danîlo Lubkivski, a anunţat, vineri, că Executivul de la Kiev va da dovadă de „reţinere” în cadrul operaţiunilor de înlăturare a separatiştilor ruşi în estul ţării.

„În prezent desfăşurăm o operaţiune antiteroristă, însă cu toate acestea principala noastră preocupare este să evităm victimele în rândul populaţiei. Dorim să ne protejăm populaţia de pericolele şi provocările separatiştilor, dar într-un mod civilizat, prin evitarea băilor de sânge”, a precizat oficialul guvernamental.

Viceministrul a mai adăugat că autorităţile de la Kiev oferă Rusiei şansa păcii, dacă acestea vor fi dispuse să îşi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina. În cazul unei invazii, oficialul a spus că vor exista represalii.

„Avem informaţii care ne spun că suntem în pericol. Sperăm că fermitatea comunităţii internaţionale va descuraja agresorul. În cazul în care Rusia trece graniţa, vom lupta pentru a ne apăra ţara”, a mai declarat Danîlo Lubkivski.

Moscova a anunţat în această săptămână lansarea unor noi exerciţii militare la frontiera cu Ucraina.

Vineri, premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a acuzat Rusia că doreşte să lanseze „al treilea război mondial”, prin susţinerea separatiţştilor din estul Ucrainei.

„Tentativele de agresiuni ale Rusiei pe teritoriul ucrainean va conduce la un conflict în Europa. Moscova doreşte să lanseze al treilea război mondial. Susţinerea pe care o oferă Rusia teroriştilor din Ucraina constituie o crimă internaţioanală”, a spus premierul ucrainean, vineri, în cadrul unei şedinţe de guvern.

Statele Unite, alături de mai mulţi lideri europeni, printre care Francois Holland şi Angela Merkel, au anunţat că pregătesc noi sancţiuni împotriva Rusiei, deoarece Kremlinul nu a depus niciun efort pentru a detensiona situaţia din Ucraina, conform Acordului semnat la Geneva.


Citeşte şi:

Confruntarea pentru controlul Ucrainei: se scurg orele până la finalul ultimatumului de la Kiev, în timp ce ruşii adună 40.000 de soldaţi la graniţă

Confruntările violente care au avut loc joi între forţele speciale ucrainene, sprijinite de blindate, şi separatiştii de la Slaviansk, un bastion prorus situat în estul Ucrainei, s-au soldat cu cinci morţi. Kievul a decis să treacă la ofensivă, în contextul eşecului Acordului de la Geneva, de care Obama a acuzat Moscova, relatează AFP.

Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi

Şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa daţi dispăruţi în estul Ucrainei au fost capturaţi de separatişti proruşi la Slaviansk, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP.

NATO se declară „preocupată” de ameninţările Rusiei cu privire la o intervenţie militară în Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) şi-a exprimat, miercuri, preocuparea în legătură cu cele mai recente ameninţări lansate de Federaţia Rusă privind o posibilă intervenţie militară în Ucraina pe modelul conflictului din Georgia, informează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: