Justiţie în stil sovietic. Adunarea tătarilor din Crimeea a fost declarată organizaţie extremistă şi interzisă în peninsula anexată de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea tătarilor din Crimeea - Mejlis - a fost clasată drept organizaţie extremistă şi interzisă în peninsula anexată în martie 2014 de Rusia. Decizia, luată marţi de Curtea Supremă din Crimeea, este puternic contestată de comunitatea tătară şi de autorităţile de la Kiev.

Activitatea adunării tătarilor din Crimeea era deja oprită, în urma unei hotârări în acest sens date pe 13 aprilie de Natalia Poklonskaia, procurorul general al peninsulei rupte din Ucraina. Poklonskaia şi-a justificat decizia prin faptul că Mejlis ar efectua activităţi destabilizatoare de natură extremistă.

„Nu este vorba de o hotărâre juridică, ci de o decizie politică. (Hotărârea, n. red.) este ilegală, deoarece activităţile de natură extremistă ale Mejlis nu au fost dovedite“, a declarat pentru AFP avocatul Djemil Temişev, care a apărat organul în instanţă. El a subliniat că va contesta această decizie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Ocupanţii Crimeei fac ceea ce ştiu ei mai bine pentru a-i distruge definitiv pe tătarii din Crimeea“, a reacţionat preşedintele Mejlis, Refat Ciubarov, anunţând că organul pe care îl conduce îşi va ţine de-acum şedinţele la Kiev.

Tătarii din Crimeea s-au opus anexării peninsulei lor la Rusia, care a avut loc în urma unui referendum considerat ilegal de către autorităţile de la Kiev şi occidentali.

Şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a condamnat această decizie, la finalul unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

„Această decizie cu caracter represiv şi fără precedent constituie încă o dovadă flagrantă a persecuţiilor sistematice asupra poporului tătar din Crimeea“, a denunţat într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, s-a declarat îngrijorat de decizia autorităţilor ruse, apreciind că reprezintă un risc foarte serios asupra creşterii nivelului de reprimare a tătarilor din Crimeea.

Mejlis a fost înfiinţată în 1991 - anul prăbuşirii Uniunii Sovietice şi obţinerii independenţei Ucrainei – pentru a reprezenta comunitatea musulmană şi turcofonă din Crimeea, care reprezintă între 12 şi 15 la sută din populaţia acestei peninsule transferate de la RSFS Rusă la RSS Ucraineană la 19 februarie 1954, printr-un decret al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice.

Actvitatea Mejlis a fost puternic perturbată după anexarea Crimeei la Rusia, când mai mulţi membri ai săi, între care liderul istoric tătar Mustafa Djemilev, au fost interzişi în peninsulă.

Postul de televiziune tătar ATR a fost de asemenea închis anul trecut în urma unui ordin al autorităţilor ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite