Justiţia franceză confirmă inculparea Lafarge cu privire la „complicitate la crime împotriva umanităţii” în Siria

Justiţia franceză confirmă inculparea Lafarge cu privire la „complicitate la crime împotriva umanităţii” în Siria

FOTO: Shutterstock

Curtea de Apel a Parisului a confirmat inculparea producătorului de ciment Lafarge cu privire la „complicitate la crime împotriva umanităţii” prin activităţile acestuia în Siria până în 2014, în contextul în care este suspectat că a plătit în 2013 şi 2014 milioane de euro unor grupări teroriste, inclusiv grupării jihadste Statul Islamic (SI), potrivit unor surse apropiate dosarului, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul acestei proceduri judiciare, care a înregistrat numeroase răsturnări procedurale, grupul, care este în prezent o filială a Holcim, este suspectat că a plătit în 2013 şi 2014, prin intermediul unei filiale, mai multe milioane de euro unor grupări teroriste, inclusiv organizaţiei Statul Islamic (SI), dar şi unor intermediari, cu scopul de a-şi menţine activitatea în Siria la Jalabiya, în timp ce ţara era devastată de război.

Lafarge a investit 680 de milioane de euro în construirea acestei instalaţii, finalizată în 2010.

Curtea de Apel a dat astfel curs rechizitoriului Parchetului General, care acuză întreprinderea de faptul că a „finanţat, prin filiale, activităţi SI, cu mai multe milioane de dolari, cunoscând precis aceste acţiuni”.

Împotriva avizului parchetului, Curtea s-a pronunţat în favoarea menţinerii inculpării Lafarge cu privire la „punerea în pericol a vieţii altuia”, şi anume a unor foşti salariaţi sirieni, care au fost trimişi să continue activitatea în instalaţie, în pofida faptului că zona era pradă unui război civil.

Lafarge a obţinut, de la Curtea de Apel din Paris, în noiembrie 2019, o anulare a inculpării sale în 2018 cu privire la „complicitate la crime împotriva umanităţii”.

Însă, în septembrie 2021, Curtea de Casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie judiciară franceză, a casat această hotărâre a Curţii de Apel şi menţinerea inculpării grupului cu privire la „punerea în pericol a vieţii altuia”.

Ea a trimis aceste două probleme în camera de instrucţie, în altă alcătuire.

Avocaţii Lafarge Christophe Ingrain, Rémi Lorrain şi Paul Mallet, nu au dorit să comenteze.

Părţile civile au salutat o hotărâre „emblematică” şi o „etapă importantă” în această procedură judiciară, lansată în iunie 2017.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările