Jurnalele lui Himmler, descoperite în Rusia, dezvăluie ororile comise de nazişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detalii înfiorătoare despre viaţa de zi cu zi a lui Heinrich Himmler, liderul nazist care a trimis la moarte milioane de evrei în timpul Holocaustului, au fost dezvăluite în tabloidul german Bild, care a publicat fragmente din jurnalele de război ale acestuia, descoperite recent în Rusia, informează bbc.com.

”Într-o zi, am avut parte de un masaj, înainte de a ordona executarea a 10 polonezi”, scria Himmler într-unul dintre jurnalele sale. În altă zi, liderul nazist spunea că a luat ”o gustare copioasă” în lagărul de concentrare Buchenwald.

De asemenea, Himmler a cerut trupelor SS să antreneze câini de luptă, care să fie capabili să ”rupă oamenii în bucăţi”, la Auschwitz.

Istoricii europeni vor publica acele jurnale într-un volum special, cu adnotări şi note de subsol, în 2017.

Heinrich Himmler se afla în cercul de elite preferate de Adolf Hitler şi deţinea titlul oficial de ”Reichsfuehrer SS”. A comandat ”escadroanele morţii” care au asasinat evrei, polonezi, prizonieri de război sovietici, ţigani şi alte categorii de oameni considerate ”rase inferioare”.

Jurnalele sale sunt studiate de cercetătorii de la Institutul de Istorie Germanică din Moscova. Documentele acoperă anii 1938, 1943 şi 1944 şi au fost găsite în arhivele Ministerului Rus al Apărării din Podolsk, un oraş aflat la mică distanţă de Moscova.

Istoricii examinaseră anterior jurnale scrise de Himmler în anii 1941, 1942 şi 1945 - însă nu erau la curent, până de curând, cu existenţa celor descoperite în Podolsk.

Descoperirea lor este considerată la fel de importantă cu descoperirea jurnalelor lui Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist.  

Cercetătorul german Matthias Uhl spune că a fost frapat de preocuparea dovedită de Himmler faţă de elitele SS, familie şi prieteni, în timp ce orchestra, cu meticulozitate, crime în masă.

Himmler era concomitent şeful SS-ului şi al Poliţiei Secrete de Stat, poliţia politică cunoscută cu numele abreviat Gestapo. Ca fondator şi comandant al lagărelor de concentrare naziste şi al unităţilor SS operative ”Einsatzgruppen”, înfiinţate pentru a lichida victimele regimului în teritoriile ocupate, Himmler a avut răspunderea supremă pentru exterminarea a milioane de oameni inocenţi, care, potrivit ideologiei oficiale şi convingerilor lui, nu ”meritau să trăiască”.

În 1945, cu puţin timp înainte de sfârşitul războiului, Himmler a încercat să negocieze cu Aliaţii occidentali capitularea Germaniei, cerând ca el să nu fie judecat şi inculpat ca lider nazist. La două săptămâni după capitularea Germaniei, Himmler a fost arestat de o unitate militară britanică şi, pe 23 mai 1945, s-a sinucis în timpul unei examinări medicale, strivind între dinţi o capsulă cu cianură de potasiu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite