Juncker, pentru Financial Times: I-am transmis lui Trump că poziţia sa anti-UE ar putea duce la un nou război în Balcani

Juncker, pentru Financial Times: I-am transmis lui Trump că
poziţia
sa anti-UE ar putea duce la un nou război în Balcani

Jean Claude Juncker FOTO AFP

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că l-a atenţionat pe preşedintele american Donald Trump să nu încurajeze şi alte ţări să urmeze exemplul Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, deoarece destrămarea blocului comunitar ar putea duce chiar la un război în Balcani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu apărut vineri în Financial Times şi citat de Agerpres, Juncker a spus că entuziasmul noului lider de la Casa Albă în legătură cu ieşirea Marii Britanii din UE este „deranjant“ şi „surprinzător“ şi arată că miliardarul american nu cunoaşte istoria complicată a Europei.

Fostul premier luxemburghez, în vârstă de 62 de ani şi un veteran al politicii europene, a transmis acest avertisment în timpul unei întrevederi avute în februarie la Bruxelles cu vicepreşedintele american Mike Pence, scrie Financial Times.

„I-am spus vicepreşedintelui: Nu spuneţi asta, nu îi îndemnaţi şi pe alţii să plece, pentru că dacă Uniunea Europeană se prăbuşeşte, va izbucni un nou război în Balcanii de Vest“, a declarat Juncker.

În 1991, la sfârşitul Războiului Rece, dezmembrarea fostei Iugoslavii a dus la războaie interetnice între sârbi, croaţi şi bosniacii musulmani, care nu s-au încheiat decât după o intervenţie militară a NATO.

Juncker a spus că este important să le fie oferită ţărilor din regiune perspectiva aderării la UE. „Dacă le lăsăm singure, aceste ţări - Bosnia-Herţegovina, Republika Srpska, Macedonia, Albania - vor intra din nou în război“, a sus şeful Comisiei Europene.

Juncker: „A vorbit cu Tusk la telefon şi a crezut că sunt eu“

Juncker a mai afirmat că Trump îi sperie pe europeni cu retorica sa „America pe primul loc“. „Pentru prima dată în istoria postbelică avem un preşedinte american care lasă impresia că nu este interesat de afacerile europene“, a afirmat el.

Preşedintele CE intenţionează să efectueze o vizită la Washington luna viitoare, însă nu se ştie dacă se va întâlni cu Trump.

„Încearcă să aranjeze, însă el are alte priorităţi. Apropo, el nu înţelege nimic despre Europa. A vorbit cu Tusk (Donald Tusk, preşedintele Consiliului European - n. red.) la telefon şi a crezut că sunt eu“, a mai spus Juncker.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările