Jumătate dintre europeni se tem că sosirea refugiaţilor creşte riscul unor atentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre europeni se tem că venirea refugiaţilor ar putea creşte riscul unor atentate în ţările lor, arată un sondaj publicat luni, iar Europa de Est îi percepe pe refugiaţi ca pe o povară pentru economie, relatează Reuters.

Institutul american Pew Research Center, cu sediul la Washington, a intervievat persoane cu drept de vot din zece ţări în care proporţia populaţiei imigrante este foarte variată. 

În Franţa, cei care cred că "refugiaţii vor creşte probabilitatea terorismului în ţara noastră" sunt în proporţie de 46%. În Marea Britanie 52% cred acest lucru, în Germania 61%, în Polonia 71%, iar în Ungaria 76%.

O mediană de 59% dintre persoanele chestionate în cele zece ţări fac o legătură între refugiaţi şi riscul terorist în aceste zece state europene.

Referitor la enunţul potrivit căruia "refugiaţii reprezintă o povară, deoarece iau locuri de muncă şi avantaje sociale" ale localnicilor, mai puţin de o treime dintre germani (31%) se declară de acord cu el, pe când 82% dintre unguri se declară de acord cu enunţul. O mediană de 50% dintre europeni subscriu acestei idei.

Aproape jumătate dintre italienii şi suedezii intervievaţi cred că refugiaţii sunt mai responsabili de fapte penale decât alte grupuri. Doar 13% dintre spanioli acceptă această afirmaţie.

Întrebaţi ce părere au despre musulmanii din ţările lor, est-europeni şi sud-europeni îi resping cel mai multi.

Aproximativ două treimi dintre polonezi, dar şi greci, italieni şi unguri declară că au o opinie "defavorabilă" faţă de musulmanii din ţările lor. Mai puţin de o treime dintre francezi, germani şi britanici împărtăşesc această judecată.

Institutul urmăreşte, de asemenea, evoluţia răspunsurilor faţă de precedenta anchetă din 2005.

În Germania, 9% dintre persoanele chestionate considerau atunci că imigranţii vor să adopte obiceiurile locale. În prezent, 32% cred acest lucru. În Franţa, această proporţie a crescut, iar 43% consideră în prezent că imigranţii de confesiune musulmană doresc să se asimileze, faţă de 32% în 2005.

Aproape trei sferturi dintre greci şi unguri cred, din contră, în 2016, că imigranţii musulmanii doresc să rămână distincţi faţă de societate.

În Franţa, răspunsurile cu privire la refugiaţi reflectă liniile partidelor. Astfel, 36% dintre cei chestionaţi care se identifică drept socialişti văd refugiaţii ca pe o greutate, în timp ce 61% dintre susţinătorii Partidului Les Républicains (LR) şi 90% dintre cei ai Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) sunt de această părere.

De asemenea, puţini europeni subscriu la ideea potrivit căreia o diversitate tot mai mare are un impact pozitiv asupra ţării lor.

Cu 36% de această părere, Suedia înregistrează cel mai înalt nivel de susţinere a acestei idei.

În cele mai multe ţări, o majoritate a celor chestionaţi apreciază că faptul că un număr în creştere de grupuri diferite locuiesc în ţară le influenţează doar puţin calitatea vieţii.

Sondajul a fost efectuat în zece ţări europene, dar şi în Statele Unite, asupra unui număr total de 11.494 de persoane, în perioada 4 aprilie-12 mai 2015, înaintea referendumului din 23 iunie prin care britanicii au decis ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană şi înainte de atacul de pe aeroportul Istanbul-Ataturk de la sfârşitul lui iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite