Julian Assange va fi audiat în vederea extrădării în SUA abia în februarie 2020

Julian Assange va fi audiat în vederea extrădării în SUA abia în februarie 2020

FOTO Getty Images

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange va participa la o audiere de cinci zile privind cererea SUA de extrădare pe numele său, în februarie 2020, a decis un judecător britanic, conform The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătoarea Emma Arbuthnot, de la tribunalul magistraţilor din Westminster, a decis ca audierea de cinci zile privind extrădarea să aibă loc pe 25 februarie 2020.
 
Ben Brandon, reprezentând SUA, a deschis oficial cazul, la o zi după ce cererea de extrădare a fost semnată de ministrul britanic de Interne Sajid Javid.
 
„Acest caz este în legătură cu una dintre cele mai mari compromiteri de informaţii confidenţiale din istoria Statelor Unite”, a afirmat Brandon.
 
El a enumerat apoi cele 18 capete de acuzare asupra lui Assange. Fondatorul WikiLeaks, care a fost prezent prin videoconferinţă a obiectat însă când a venit vorba de spargerea unei parole a sistemului de securitate al SUA: „Nu am spart nicio parolă”.
 
Assange, în vârstă de 47 de ani şi îmbrăcat într-un tricou gri, a declarat că 175 de ani din viaţa sa sunt în joc şi şi-a apărat site-ul privind acuzaţiile de atac cibernetic: „Wikileaks doar publică ştiri”.
 
Avocatul său, Mark Summers QC, a descris cazul ca fiind „un atac revoltător asupra drepturilor jurnalistice”.
 
Avocaţii lui Assange au informat că el va contesta şi sentinţa de 50 de săptămâni de închisoare primită în Marea Britanie pentru că şi-a încălcat termenii eliberării condiţionate.
 
În faţa tribunalului, susţinătorii lui Assange au protestat faţă de felul în care Marea Britanie l-a tratat. În jur de 12 persoane au avut pancarte, unii scandând „Dreptate pentru Julian Assange” şi „Apăraţi libertatea şi democraţia”.
 
Procuratura americană l-a inculpat inţial pe Assange de un singur capăt de acuzare, de piraterie informatică, însă a adăugat luna trecută 17 noi capete de acuzare, inclusiv cu privire la încălcarea Legii spionajului, primirea şi publicarea unor informaţii aparţinând Apărării împreună cu un fost analist în domeniul informaţiilor din cadrul armatei americane, Chelsea Manning.
 
Assange a locuit în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra timp de şapte ani, până în aprilie, când Quito i-a retras protecţia, ceea ce a condus la arestarea sa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: