Josep Borrell recomandă sancţionarea Kremlinului

Josep Borrell
recomandă sancţionarea Kremlinului

Josep Borrell FOTO EPA-EFE

În urma afrontului pe care l-a suferit la Moscova, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell a recomandat marţi sancţionarea Kremlinului şi şi-a anunţat intenţia de a prezenta statelor membre propuneri în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful diplomaţei europene urmează să propună acţiuni împotriva dezinformării şi atacurilor cibernetice, transmite AFP, potrivit news.ro.

„Guvernul rus se află pe o cale autoritaristă şi se arată fără milă în dosarul Navalnîi. Ar fi bine să prevedem sancţiuni. Mă voi folosi de dreptul meu de iniţiativă şi voi face propuneri care vor împleti acţiuni în lupta împotriva dezinformării şi atacurilor cibernetice”, a anunţat Borrell într-un discurs susţinut în Parlamentul European (PE), la Bruxelles.

Mai mulţi eurodeputaţi din ţările baltice au catalogat drept „umilitoare” deplasarea sa în Rusia, la sfârşitul săptămânii trecute, şi i-au cerut să demisioneze.

La Moscova, Josep Borrell s-a confruntat cu mojicia Kremlinului. La scurt timp după conferinţa de presă susşinută de Borrell şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, MAE rus a anunţat expulzarea a trei diplomaţi europeni: un german, un polonez şi un suedez. Într-un prim răspuns la acest afront, cele trei ţări au expulzat la rândul lor, luni, câte un diplomat rus.

Borrell este puternic criticat pentru alegerea de a se deplasa la Moscova într-un context complicat, marcat de creşterea agresivităţii regimului Putin atât pe plan intern, cu reprimarea opozantului Aleksei Navalnîi şi a manifestanţilor care îl susţin în stradă, cât şi pe plan extern, în special cu atacuri cibernetice, operaţiuni de dezinformare şi manipulare, activităţi ale serviciilor secrete şi declaraţii tot mai ostile la adresa democraţiilor.

Estonul Riho Terras i-a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von de Leyen, în care i-a cerut să-l dea afară din post pe Borrell. El a declarat pentru Euronews că a obţinut semnăturile a 50 de eurodeputaţi din diverse grupuri politice care-i susţin petiţia.

Borrell s-a apărat spunând că şi-a dorit să menţină un canal de comunicare cu Rusia, dar autorităţile sale nu au profitat de această oportunitate.

„Nu văd de ce Parlamentul European i-ar oferi domnului Putin o victorie, după ce a suferit o înfrângere politică absolut considerabilă. Criza de la Moscova nu este la Bruxelles”,  a declarat eurodeputatul francez Bernard Guetta, respingând petiţia.

Josep Borrell urmează să-şi facă propunerile în faţa miniştrilor de Externe din UE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările