Josep Borrell, după vizita la Moscova: Relaţiile dintre UE şi Rusia sunt „în derivă”, regimul Putin consideră valorile democratice „o ameninţare existenţială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, s-a declarat foarte îngrijorat de atitudinea manifestată de autorităţile ruse în cursul vizitei sale la Moscova, apreciind că refuză să se angajeze într-un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană (UE) şi „consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”.

Într-o postare pe Twitter, Josep Borrell i-a îndemnat pe liderii UE „să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni, transmite AFP.

„M-am întors la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei. Întrevederea mea cu ministrul Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre, n. red.) Europa şi Rusia sunt în derivă”, a scris şeful diplomaţiei europene.

El a denunţat atitudinea Moscovei de a alege calea ostilităţii chiar în timpul vizitei sale: „Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”.

„Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a conchis Borrell.

Criticat pentru alegerea de a merge la Moscova într-un context complicat, în care partea rusă ar fi căutat orice motiv pentru a puncta la capitolul imagine, şeful diplomaţiei europene şi-a justificat vizita prin necesitatea de a „evalua mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care ar trebui să le luăm” chiar şi în contextul desfăşurării unor „evenimente negative”.

Vineri, la scurt timp după întâlnirea dintre ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, MAE rus a anunţat expulzarea a trei diplomaţi europeni - un german, un polonez şi un suedez -, acuzându-i că au participat la 23 ianuarie la mitinguri „ilegale” în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi. Cele trei ţări au negat ferm acuzaţiile lansate de Moscova.

Cu puţin timp înainte de publicarea anunţului referitor la expulzări, Josep Borrell aprecia că relaţiile dintre UE şi Rusia se află la „cel mai scăzut” nivel. La Moscova, Borrell s-a pronunţat totodată pentru eliberarea manifestanţilor arestaţi în ultimele trei săptămâni şi a opozantului Aleksei Navalnîi, precum şi pentru respectarea drepturilor omului în Rusia. Şeful diplomaţiei europene a vizitat, de asemenea, locul asasinării opozantului Boris Nemţov, împuşcat mortal acum şase ani pe un pod din apropierea Kremlinului.

Josep Borrell este aşteptat să prezinte un raport miniştrilor de Externe din UE despre concluziile vizitei sale în Rusia. Aceştia se vor întruni la 22 februarie pentru a decide, între altele, asupra răspunsului împotriva regimului Putin. Instituirea de noi sancţiuni reprezintă o opţiune.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite