
José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat, joi, că acordurile de asociere, inclusiv secţiunile de liber schimb, cu Republica Moldova si Georgia, vor fi semnate de către Consiliul European nu mai târziu de luna iunie 2014, informează Agerpres.
„A fost o decizie în unanimitate. Am dat personal unele informaţii privind aspecte tehnice legate de posibila încheiere a acestor acorduri. După cum ştiţi, conform legislaţiei noastre, trebuie să le traducem în toate limbile, dar putem deja să le semnăm în mai multe limbi. Am fost fericit să văd că există un consens acum între statele membre pentru devansarea datei semnăturii acordurilor, inclusiv secţiunea comercială, atât cu R. Moldova, cât şi cu Georgia”, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Oficialul european a menţionat că semnarea acordurilor de asociere se va realiza în câteva săptămâni de zile. „Conform deciziei luate astăzi, pe care Comisia Europeană a susţinut-o, semnarea va avea loc nu mai târziu de luna iunie din acest an, deci în câteva săptămâni de zile”, a mai adăugat Barroso.
Revenit în ţara de la Summit-ul PPE precum şi de la reuniunea Consiliului European de primăvară, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că a solicitat oficialilor europeni o devansare a semnării acordurilor cu Republica Moldova.
„La PPE am cerut sprijin ca semnarea acordului de asociere şi liber schimb cu Republica Moldova să fie devansate. Să vedem ce se va întâmpla în consiliu. Am ridicat toate problemele astea, şi Ucraina, şi Transnistria, şi Găgăuzia, şi Republica Moldova şi gurile Dunării la PPE.”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
În acelasi context, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a declarat că este necesar ca acordurile să fie semnate cât mai repede, iar Republica Moldova „ţinută cât mai aproape de UE”.
„Cred că ar trebui să mergem cât mai repede posibil cu acordurile. Moldova este sigur o ţară care trebuie ţinută cât mai aproape de UE”, a spus Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.
Iniţial, semnarea celor două acorduri era prevăzută pentru sfârşitul lunii august, după ce documentele necesare au fost parafate în 2013, în cadrul Summit-ului de la Vilnius.
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este un tratat internaţional încheiat între UE şi Republica Moldova, care va permite o cooperare mai puternică între cele două entităţi în domenii precum comerţul, securitatea şi cultura.
Astfel, Republica Moldova îşi croieşte un nou drum către liberalizarea comerţului cu celelalte state membre ale UE, precum şi către un nou regim al vizelor. De precizat că semnarea acordurilor de asociere nu implică automat o apartenenţă la Uniunea Europeană, pentru acest proces fiind necesari mai mulţi paşi.
Citeşte şi:
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: