Johnson s-a dus degeaba la Juncker. Comisia Europeană: premierul britanic nu a propus o soluţie satisfăcătoare pentru Brexit

Johnson s-a dus degeaba la Juncker. Comisia Europeană: premierul britanic nu a propus o soluţie
satisfăcătoare pentru Brexit

Boris Johnson (stânga), primit într-un restaurant din Luxemburg de către Jean-Claude Juncker FOTO EPA-EFE

Întâlnirea de luni dintre preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, aflat la final de mandat, şi premierul britanic Boris Johnson, aflat la început de mandat, s-a încheiat fără progrese. În timp ce CE cere Guvernului britanic o soluţie satisfăcătoare pentru Brexit, Johnson insistă că îşi va scoate ţara din Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Londra nu a propus încă o soluţie satisfăcătoare pentru Brexit, a anunţat luni CE la finalul întâlnirii Juncker-Johnson.

„Preşedintele Juncker a amintit că este responsabilitatea Regatului Unit să prezinte soluţii operaţionale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu acordul retragerii“, a anunţat CE într-un comunicat preluat de AFP.

„Preşedintele Junckker a subliniat dispoziţia Comisiei de a examina propunerile care îndeplinesc obiectivul «backstop» (plasa de siguranţă de la frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord). Asemenea propuneri nu au fost încă făcute“, precizează Executivul european.

La rândul său, Boris Johnson reafirmă că nu va cere amânarea Brexitului pentru încă trei luni, aşa cum îl obligă o lege adoptată de Parlamentul britanic înainte de a fi suspendat până la 14 octombrie.

Bruxellesul şi Londra îşi vor intensifica discuţiile, au precizat serviciile premierului britanic luni, la finalul întâlnirii cu Juncker.

„Liderii au decis că discuţiile urmeză să se intensifice şi că ele urmează să aibă loc în curând zilnic“, a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai Guvernului britanic.

„S-a decis ca discuţiile să aibă loc la nivelul (negociatorului-şef al UE pentru Brexit) Michel Barnier şi ministrului Brexitului, iar ca preşedintele (CE Jean-Claude) Juncker şi premierul (britanic Boris Johnson) să continue să discute“, a explicat el.

Boris Johnson insistă asupra ieşirii Regatului Unit din UE la 31 octombrie, în pofida legii care îl obligă să ceară o amânare cu trei luni a Brexitului în cazul în care nu reuşeşte să ajungă la un acord de retragere până la 19 octombrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: