Jihadistul francez Salah Abdeslam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jihadistul francez Salah Abdeslam şi complicele său tunisian Sofiane Ayari au fost condamnaţi luni, la Bruxelles, la 20 de ani de închisoare, după ce au fost găsiţi vinovaţi că au participat la un schimb de focuri cu poliţişti cu trei zile înainte să fie arestaţi, în martie 2016, în capitala Belgiei.

El a deschis focul asupra unor poliţişti care percheziţionau un apartament în Bruxelles în martie 2016. La acea vreme, Abdeslam era dat dispărut de patru luni.

Abdeslam, care este reţinut într-o închisoare din Franţa, va fi judecat la Paris pentru atacurile teroriste din 2015.

El a refuzat să răspundă întrebărilor judecătorului în procesul de la Bruxelles şi să fie prezent la audieri.

Este pentru prima oară când un tribunal ia o hotărâre cu privire la Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor jihadiste care au atacat la Paris pe 13 noiembrie 2015, omorând 130 de oameni, şi care a fost - înainte să fie arestat la Bruxelles pe 18 martie 2016 - cel mai căutat om din Europa.

Însă Salah Abdeslam, în vârstă de 28 de ani, încarcerat în regiunea pariziană de doi ani, nu a fost prezent la citirea hotărârii, la fel ca Sofiane Ayari, în vârstă de 24 de ani, care s-a aflat alături de el atunci când a avut loc schimbul de focuri, în comuna Forest, la Bruxelles, pe 15 martie 2016.

În hotărâre, în acord cu rechizitoriul parchetului federal, tribunalul corecţional din Bruxelles i-a găsit vinovaţi de tentativă de asasinat cu caracter terorist.

„Contextul era cel al atentatelor de la Paris“, se arată în hotârâre. Ancheta a condus, până în acea zi, la „o locuinţă conspirativă“ a grupării jihadiste aflate la originea acestor atacuri, iar membri ai acesteia prezenţi în apartament erau „înarmaţi şi purtau veste antiglonţ“. „Ancorarea lor în radicalism nu ridică vreun dubiu“, subliniază tribunalul.

Cei doi au fost condamnaţi să-şi despăgubească victimele cu aproximativ 500.000 de euro, şi anume statul belgian şi pe un poliţist grav rănit în acea zi.

Pe 15 martie 2016, în timpul unei percheziţii de rutină într-o locuinţă care se credea că este goală, în cadrul anchetei cu privire la atentatele de la 13 noiembrie, poliţişti belgieni şi francezi au fost vizaţi de tiruri de armă automată, la numărul 60, pe rue du Dries, la Forest.

Patru dintre ei au fost răniţi, iar un jihadist algerian, în vârstă de 35 de ani, a fost ucis cu puşca în mână, în timp ce acoperea fuga lui Ayari şi a lui Abdeslam. Anchetatorii au găsit o urmă de ADN a lui Abdeslam la faţa locului.

Acest raid a precipitat sfârşitul celor patru luni de fugă ale jihadistului francez. Abdeslam a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek împreună cu Ayari.

În timpul procesului, la începutul lui februarie, niciunul dintre ei nu a vrut să explice faptele.

Salah Abdeslam şi-a afişat, în prima apariţie publică de când a fost arestat, un profil de islamist convins, sfidând justiţia încă de la începutul procesului.

Acest francez de origine marocană, un fost delincvent mărunt de la Molenbeek, a refuzat să răspundă la întrebări, spunând că-şi „pune încrederea în Allah şi asta e tot“.

Posibil apel

Avocatul său Sven Mary urmează să-l informeze cu privire la hotărâre, pentru a hotărî dacă face un eventual apel.

„Noi am auzit (tribunalul). Voi vedea împreună cu Salah Abdeslam dacă doreşte sau nu să facă apel“, a reacţionat Mary în faţa presei.

Tribunalul a respins luni cererea de nulitate invocată în timpul procesului de Mary cu privire la o problemă legată de un loc de muncă în cadrul procedurii.

De asemenea, instanţa a declarat inadmisibilă constituirea ca parte civilă a asociaţiei V-Europe, care reprezintă victime belgiene ale terorismului.

În timpul procesului, acuzarea şi părţile civile au insistat asupra contextului schimbului de focuri, care a avut loc în mai multe ascunzători belgiene ale celulei jihadiste aflate la originea atacurilor de la 13 noiembrie.

Este vorba despre un grup din cadrul căruia alţi membri aveau să comită, o săptămână mai târziu, pe 22 martie 2016, atentate sinucigaşe la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, de asemenea revendicate de organizaţia Statul Islamic (SI).

Între poliţiştii răniţi, un membru al unităţilor speciale a fost atins la cap şi nu a mai putut să se întoarcă la serviciu, din cauza leziunilor cerebrale, a declarat avocatul său Tom Bauwens.

Palatul de Justiţie din Bruxelles a fost plasat din nou sub un dispozitiv important de securitate, la prezentarea hotărârii.

Salah Abdeslam este un suspect-cheie în atentatele de la 13 noiembrie 2015.

Investigaţiile au arătat că el a condus cu maşina, în acea seară, trei kamikaze la Stade de France, în apropiere de Paris, după care a abandonat o centură explozivă. Acest lucru sugerează că şi el urma să comită un atac sinucigaş. Centura s-a dovedit, însă, „defectuoasă“.

Francezul este suspectat de asemenea că a transportat prin Europa, la sfârşitul verii lui 2015, zece jihadişti. Între ei se afla Sofiane Ayari, care a intrat în SI în Siria, la sfârşitul lui 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite