Iulia Timoşenko: Vladimir Putin a pierdut Ucraina „pentru totdeauna”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko. FOTO: Reuters
Fostul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko. FOTO: Reuters

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, a declarat vineri că Vladimir Putin a „pierdut Ucraina pentru totdeauna”, după alipirea Crimeei la Rusia, avertitizând, de asemenea, că  preşedintele rus ar dori să continue ofensiva în Ucraina, informează AFP.

„Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna după ce ne-a declarat război (...) Putin este inamicul numărul unu al Ucrainei, ne-a luat pământul cu armele” , a afirmat Timoşenko, în cadrul unui talk-show politic transmis de televiziunea publică ucraineană.

Fostul prim-ministru i-a îndemnat pe ucraineni să fie pregătiţi să lupte în cazul în care trupele ruse ar intra în Ucraina continentală.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru momentul când Putin va depăşi linia roşie”, a adăugat politicianul, afirmând că aproximativ 100.000 de militari ruşi sunt masaţi la graniţa dintre Rusia şi Ucraina.

„Nu este primul dictator cu comportament fascist. Lumea a arestat deja mulţi dintre ei în ultimii ani. Ne amintim de Libia, ne amintim de alţi dictatori care au fost înlăturaţi de la putere de mase. Putin nu este o excepţie”, a precizat Timoşenko încrezătoare, însă apelând în anumite momente la un discurs care împrumută şi elemente întrebuinţate de Ianukovici sau televiziunile ruse aflate sub controlul administraţiei de la Moscova.

Fostul prim-ministru şi simbol al „Revoluţiei portocalii” a punctat faptul Ucraina nu va fugi de o posibilă confruntare armată: „Vom lupta dacă va depăşi linia roşie”, a subliniat Timoşenko.

Kievul a pierdut Crimeea în urma referendumului de săptămâna care a avut loc în această regiune, locuitorii din peninsulă alegând alipirea la Rusia.

În 1954, peninsula rusească Crimeea a fost „trecută“ administrativ în braţele Ucrainei, la iniţiativa fostului lider al Partidului Comunist din URSS, Nikita Hruşciov. După prăbuşirea URSS în 1991, Crimeea a devenit parte a Ucrainei independente, ceea ce a generat numeroase tensiuni, în contextul în care două treimi din populaţia peninsulei sunt reprezentate de etnicii ruşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite