Italienii nu se lasă. Justiţia europeană, sesizată pe tema mutării Agenţiei Europene a Medicamentului la Amsterdam

Italienii nu se lasă. Justiţia europeană, sesizată pe tema mutării Agenţiei Europene a Medicamentului la Amsterdam

FOTO EPA-EFE

Municipalitatea Milano şi statul italian au contestat decizia cu privire la mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) la Amsterdam, anunţă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Curtea de Justiţie şi Tribunalul (UE, n. red.) sunt sesizate de Italia şi oraşul Milano într-un recurs vizând anularea deciziei Consiliului UE de stabilire a sediului EMA la Amsterdam în perspectiva Brexitului“, se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter al CJUE.

Şeful Guvernului italian Paolo Gentiloni a confirmat anterior la televiziune intenţia de a contesta această alegere, prin tragere la sorţi, în urma unui scrutin în mai multe tururi, complex, la care au luat parte 27 de miniştri din UE - fără Regatul Unit - şi care s-a încheiat cu o egalitate de voturi între cele două metropole.

EMA, la fel ca Autoritatea Bancară Europeană (EBA), sunt două agenţii care îşi au sediul în prezent la Londra şi care urmează să se mute, din cauza Brexitului, pentru a rămâne pe teritoriul UE.

Autorităţile italiene apreciază că sunt în drept să facă acest recurs în faţa instanţelor judiciare europene, după ce autorităţile olandeze au declarat luni că recunosc că imobilul care va găzdui agenţia europeană nu va fi gata înainte de noiembrie 2019.

Guvernul italian vrea să obţină asigurarea că alegerea oraşului Amsterdam nu s-a făcut pe baze incomplete sau pentru că au fost ascunse anumite fapte, precum data dării în folosinţă a viitoarei clădiri a agenţiei.

Autorităţile italiene au reafirmat marţi că sunt pregătite să găzduiască imediat, la Milano, agenţia europeană, care urmează să se mute de la Londra la începutul lui 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările