Italia: Viaţa în carantină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Roma a extins restricţiile drastice impuse în weekend in nord asupra întregii ţări. Toată Italia a intrat în carantină. Efectele epidemiei se resimt de mai multe săptămâni mai ales în sectorul turismului.

Joachim Nischler e o persoană foarte activă - merge in drumeţii, face excursii cu mountainbike-ul şi are un certificat de ghid pentru turele cu bicicleta de curse. Directorul hotelului Lindenhof din localitatea Naturns din nordul Italiei povesteşte cu amărăciune că acum va avea chiar prea mult timp liber pentru aceste activităţi, fiind nevoit să-şi închidă temporar hotelul din cauza coronavirusului. "Nu mai avem de lucru. E trist, clienţii nu mai apar, pur şi simplu, sau îşi anulează rezervările. De obicei, avem între 50 şi 60 de rezervări pe zi. Acum nu avem nici una. Nu putem să mai acoperim nici măcar costurile fixe", explică Joachim Nischler în dialog cu DW. 

La finele săptămânii trecute, Institutul Robert Koch, principalul for din Germania pentru combaterea epidemiilor, a calificat Tirolul de Sud drept regiune de risc în contextul epidemiei de coronavirus. Joachim Nischler se teme că această criză ar putea afecta economia regională pe termen lung: "Angajaţii din sectorul turismului care trebuie concediaţi acum sunt primii care suferă de pe urma crizei. Apoi urmează toţi furnizorii şi meseriaşii care nu mai primesc comenzi. Iar dacă angajaţii din aceste domenii cumpără şi consumă mai puţin, va fi afectat şi comerţul - în contextul în care nu mai vin nici turiştii." 

image

Joachim Nischler a fost nevoit să-şi închidă temporar hotelul

Temerile directorului de hotel se adeveresc deja de acum. Luni, asociaţia hotelierilor din regiune a anunţat într-un comunicat de presă că sezonul de schi din Tirolul de Sud va fi încheiat prematur. Miercuri se închid toate telecabinele, telescaunele şi localurile din jurul pârtiilor. Vor putea fi redeschise cel mai devreme pe 3 aprilie. 

Urmări pentru viaţa publică   

Decizia asociaţiei hotelierilor se încadrează într-o serie lungă de măsuri drastice luate în Italia în ultimele zile din cauza epidemiei de coronavirus. Numărul oficial al infecţiilor confirmate de pe teritoriul Italiei a ajuns luni seară la aproape 10.000, peste 460 de persoane au murit din cauza bolii cauzate de noul virus. Astfel, Italia e ţara cu cel mai ridicat număr de victime după China, unde a izbucnit epidemia în decembrie. După ce au fost închise deja săptămâna trecută toate universităţile şi şcolile, guvernul de la Roma a extins restricţiile privind libertatea de mişcare impuse iniţial în nordul Italiei asupra întregii ţări. Instituţiile de învăţământ vor rămâne închise până pe 3 aprilie, la fel şi cinematografele, teatrele şi muzeele, campionatul de fotbal se întrerupe, demonstraţiile sunt interzise. Cine nu respectă aceste reguli stricte, riscă trei luni de închisoare şi amenzi de 260 de euro.  

Daniela Zadra, directoarea de marketing la Azienda de Soggiorno di Merano, o organizaţie din domeniul turismului din Tirolul de Sud, povesteşte în dialog cu DW că măsurile împotriva răspândirii virusului se resimt deja puternic în viaţa de zi cu zi: "Proprietarii de baruri şi restaurante trebuie să mute mesele în aşa fel încât să fie cel puţin un metru distanţă între clienţi." Probabil se va termina şi cu obiceiul tipic italian de a bea un espresso la bar, în picioare. "Iar în birouri se evită şedinţele mai mari, multe lucruri sunt discutate la telefon şi prin email." 

Ajutor de la Bruxelles? 

Premierul Giuseppe Conte a vorbit despre o urgenţă naţională în contextul coronavirusului. Într-un interviu acordat renumitului cotidian italian La Repubblica, şeful de guvern a declarat: "Pentru a ieşi din această criză, vom recurge la toate mijloacele omeneşti şi financiare." Când vine vorba de probleme financiare, Conte speră că Italia va fi sprijinită de Bruxelles. În interviul cu La Repubblica, el a solicitat schimbarea în acest context a regulamentului strict privind datoriile contractate de un stat membru al UE, pentru a garanta mai multă flexibilitate. 

image

Rudele deţinuţilor se înghesuie în faţa unei închisori din oraşul Napoli, după ce a fost restricţionat accesul vizitatorilor

Măsurile luate de guvern nu sunt acceptate peste tot: un comunicat al ministerului italian de justiţie de luni relatează că s-a ajuns la revolte în mai multe închisori, după ce a fost redus printr-un decret de urgenţă contactul direct dintre deţinuţi şi familiile lor. S-a ajuns la violenţe, şase deţinuţi au fost omorâţi. În plus, multe centre de detenţie au fost incendiate. Sindicatul poliţiştilor care lucrează în penitenciare a vorbit luni după-amiaza despre revolte violente în 27 de închisori din Italia.  

"Să întrerupem lanţul infecţiei"

Localitatea liniştită Naturns din apropierea frontierei cu Austria e foarte departe de aceste incidente dramatice. Joachim Nischler povesteşte că localnicii rămân calmi şi că rafturile supermarketurilor sunt, în continuare, pline. În ultimele săptămâni, doar puţinii turişti pe care i-a prins epidemia în mijlocul concediului au intrat în panică, spune hotelierul: "De frica noului virus, o doamnă nu a mai coborât nici măcar până la recepţie şi refuza să ia cina în restaurantul nostru. Noi îi aduceam mâncarea la uşa camerei de hotel, o lăsam acolo, plecam şi o anunţam apoi la telefon. Aşa am putut să-i garantăm că nu intră în contact cu noi."

Joachim Nischler consideră că măsurile severe luate de guvernul Italiei sunt bune. Îi mai rămân câteva săptămâni până la sezonul de vârf care începe în jurul Paştelui: "Până atunci trebuie să învingem virusul, trebuie să întrerupem lanţul infecţiei."

Daniel Heinrich - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite