Italia: Salvini, contestat în stradă de „Sardine“. Mişcarea a ţinut prima sa reuniune naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sardinele protestand la Roma FOTO EPA-EFE
Sardinele protestand la Roma FOTO EPA-EFE

Mişcarea anti-extrema dreaptă „Sardinele“, apărută acum o lună la Bologna, a organizat duminică, la Roma, prima sa reuniune naţională şi a cerut, cu acest prilej, eliminarea decretului anti-imigraţie al fostului ministru de Interne Matteo Salvini.

„Sardinele“ au luat cu asalt Roma în weekendul trecut, organizând un protest de amploare sâmbătă şi prima lor reuniune naţională duminică.

Sâmbătă, zeci de mii de „sardine“ - 40.000 potrivit autorităţilor, 100.000 potrivit organizatorilor - au defilat în capitala Italiei pentru a denunţa discursul care incită la ură al fostului ministru de Interne Matteo Salvini, liderul partidului de extrema dreaptă Liga.

Duminică, conducătorii mişcării s-au întâlnit pentru a pregăti un program în şase puncte. Ei au cerut în special anularea actului anti-imigraţie al lui Salvini. De asemenea, au mai solicitat ca „personalităţile politice alese la urne să se prezinte la birourile instituţionale pentru a lucra“ şi să comunice „doar prin canale instituţionale“. În plus, s-au pronunţat pentru „transparenţă în utilizarea de către politicieni a reţelelor sociale“, „excluderea violenţei verbale“ şi obiectivitate din partea presei, începând de la conţinutul mesajelor până la fapte, scrie agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Întrebaţi dacă intenţionează să facă politică, după modelul „Vestelor galbene“ din Franţa, doi dintre conducătorii „Sardinelor“ au exlus această posibilitate. „Primul obiectiv este să revenim cât mai curând în pieţe“, a declarat Mattia Santori. „Nu vor exista partide sau liste civice“, a dat asigurări activista Grazia De Sario, precizând că mişcarea se vrea a fi un intermediar între politică şi societatea civilă.

„Sardinele“ au ieşit în stradă pentru prima dată pe 14 noiembrie, la Bologna. De atunci, mişcarea a animat mai multe oraşe italiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite