Italia: Proteste împotriva impunerii certificatului verde. Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Poliţia italiană a folosit sâmbătă tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a risipi sute de protestatari, inclusiv neofascişti, care demonstrau la Roma împotriva măsurii guvernului de a face certificatul verde pentru Covid-19 obligatoriu pentru toţi lucrătorii, transmite Reuters.

Un grup de protestatari au încercat să străpungă rândurile de poliţişti pentru a ajunge la biroul din centrul oraşului al prim-ministrului Mario Draghi, în timp ce un grup separat a încercat să intre în sediul principalului sindicat din Italia, CGIL.

Protestele au avut loc cu câteva zile înainte ca Italia să devină prima ţară din Europa care îi va obliga pe toţi lucrătorii să poarte certificatul verde într-un efort de a accelera vaccinările şi de a elimina infecţiile cu coronavirus.

Permisul, un certificat digital sau pe hârtie care arată că cineva a primit cel puţin o doză de vaccin, a fost testat negativ sau s-a vindecat recent de Covid-19, a fost conceput iniţial pentru a uşura călătoriile între statele Uniunii Europene.

Draghi a denunţat violenţa de sâmbătă şi a declarat că guvernul său de unitate naţională rămâne angajat să-şi finalizeze campania de vaccinare.

"Dreptul de a manifesta pentru a-ţi susţine ideile nu poate degenera niciodată în acte de agresiune şi intimidare", a spus el într-o declaraţie emisă de biroul său.

Oponenţii certificatului verde spun că aceste este o încălcare a libertăţii şi că este un mijloc de a forţa oamenii să se vaccineze.

Cauza lor a fost susţinută de grupuri neofasciste de extremă dreaptă, pe care politicienii locali le-au acuzat că au orchestrat violenţele de sâmbătă.

Mass-media locală a relatat că aproximativ 10.000 de oameni au ieşit pe străzile capitalei italiene, mulţi scandând ”libertate, libertate”, în timp ce unii au căutat să spargă poliţia echipată cu echipamente de antirevoltă pentru a proteja accesul la biroul lui Draghi.

CGIL, care a acceptat sistemul certificatului verde pentru angajaţi, a condamnat atacul asupra birourilor sale.

"Asaltul asupra sediului naţional al CGIL este un act de hoţ fascist, un atac asupra democraţiei şi asupra lumii muncii. Nimeni nu ar trebui să creadă că poate întoarce ţara noastră în trecutul său fascist", a declarat liderul său Maurizio Landini într-un comunicat.

Orice lucrător care nu prezintă un certificat de sănătate valid din 15 octombrie va fi suspendat fără plată, dar nu poate fi concediat. Aproximativ 80% din totalul italienilor cu vârsta de peste 12 ani sunt acum complet vaccinaţi şi marea majoritate a oamenilor par să sprijine efortul de vaccinare şi utilizarea certificatului verde.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite