Italia, noi focare de coronavirus. 14 români, aflaţi într-un imobil carantinat în localitatea Mondragone. Armata, trimisă să securizeze zona VIDEO

Italia, noi focare de coronavirus. 14 români, aflaţi într-un imobil carantinat în localitatea Mondragone. Armata, trimisă să securizeze zona VIDEO

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, joi seară, că 14 cetăţeni români se află într-un imobil carantinat în localitatea Mondragone din Italia. În imobil au fost confirmate 49 de cazuri de infectare cu coronavirus, dar nu există informaţii că ar fi şi români.

 ”Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Roma s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în presă referitoare la situaţia unor cetăţeni români aflaţi în imobile supuse măsurii carantinei în localitatea Mondragone, regiunea Campania, Republica Italiană şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la identitatea şi situaţia persoanelor in cauză. 
 
Conform informaţiilor comunicate de către autorităţile locale reprezentanţilor misiunii diplomatice, în complexul pentru care a fost instituită măsura carantinei locuiesc 14 cetăţeni români. De asemenea, autorităţile italiene au confirmat că au fost înregistrate până la acest moment 49 de cazuri de infectare cu COVID-19 însă, conform datelor oficiale, nu există la acest moment o confirmare în privinţa existenţei unor cetăţeni români în rândul persoanelor diagnosticate pozitiv”, a transmis MAE, joi seară, printr-un comunicat d epresă.
 
Sursa citată a precizat că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Roma nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară cu privire la acest caz.
 
Misiunea diplomatică  menţine dialogul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţa consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţilor din statul de reşedinţă în contextul pandemiei COVID-19.
Armata italiană a fost trimisă joi pentru a închide şi securiza o „zonă roşie“ de lângă Napoli, unde în jur de 50 de rezidenţi străini infectaţi cu noul coronavirus au încercat să fugă din carantina forţată, au relatat mass-media din Italia, potrivit AFP.
 
Aproape 700 de persoane, în majoritate cetăţeni bulgari, care locuiesc la Mondragone (60 km nord de Napoli, regiunea Campania) au primit luni ordin să nu-şi părăsească locuinţele (foste locuinţe sociale ale municipalităţii), din cauza suspiciunilor de contaminare cu coronavirus, a relatat site-ul RAI.
 
Autorităţile locale au lansat o campanie de depistare a celor infectaţi, care a identificat 49 de persoane pozitive la coronavirus.Joi dimineaţă, un grup de cel puţin câteva zeci de oameni a trecut de cordonul sanitar, pentru a merge să protesteze în oraş.
 
Poliţia a intervenit pentru a-i întoarce din drum, fără violenţă, dar cu momente de tensiune, iar preşedintele regiunii, Vincenzo de Luca, a anunţat că a chemat în ajutor armata, a mai transmis RAI.
 
Majoritatea rezidenţilor respectivi sunt muncitori agricoli bulgari, unii fără situaţie legală. Mai multe persoane infectate cu coronavirus s-au făcut nevăzute.
 
Un nou focar de coronavirus, la un depozit din Bologna
 
Un nou focar de coronavirus în Italia a fost identificat într-un depozit din Bologna (centru), folosit de o firmă de transporturi şi livrări, a relatat joi presa locală, potrivit AFP.
 
În total, 46 de angajaţi ai depozitului au fost depistaţi cu coronavirus, 44 dintre ei fiind asimptomatici, a scris cotidianul Resto del Cardino.
 
Doi şoferi se numără printre cei contaminaţi.
 
Depozitul, aparţinând societăţii Bartolini (BRT), a fost închis.
 
Italia, prima ţară greu încercată de pandemie în afara Chinei şi mult timp epicentrul bolii în Europa, a plătit un greu tribut, cu 34.644 de decedaţi din 239.410 de persoane contaminate, arată cifrele autorităţilor sanitare.
 
În prezent, epidemia pare să se afle sub control, în această săptămână înregistrându-se între 18 şi 30 decese zilnic şi un număr de contaminări în scădere.
 
Cu toate acestea, două focare noi au apărut la Roma în urmă cu două săptămâni. Autorităţile sanitare au îndemnat la 'prudenţă' după aceste 'semnale de alertă', subliniind că 'circulaţia virusului este încă importantă'.
 
Oameni de ştiinţă italieni au publicat miercuri un articol în care afirmă că situaţia de urgenţă provocată de COVID-19 s-a 'terminat' în peninsulă, o poziţie care a suscitat vii reacţii într-o ţară în care mulţi se tem încă de un al doilea val de epidemie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: