Italia: imigranţii care donează cel mai mult sânge sunt românii

Italia: imigranţii care donează cel mai mult sânge sunt românii

Donatorii de sânge trebuie să vorbească limba italiană

Pentru a dona sânge, orice imigrant trebuie să nu intre sub incidenţa legii clandestinităţii, să fie rezident în Italia de cel puţin doi ani de zile.

Potrivit unui articol din ziarul ¨La Repubblica¨, 40.000 dintre donatorii de sânge din Italia sunt imigranţi. Numai în regiunea Lombardia numărul acestora este de peste 24.000. Potrivit unor studii realizate de către asociaţiile umanitare Crucea Roşie şi Fidas, dintre cei aproximativ 1,5 milioane de donatori de sânge din Italia, 40.000 sunt imigranţi. Numai în oraşul Milano există peste 3000 de donatori străini.

Maurizio Marconi, directorul centrului de donare a sângelui de la spitalul ¨Policlinico¨ din Milano, a declarat că în anul 2006 numărul donatorilor era de 900 iar astăzi este aproape dublu, datorită comunităţii române şi a cele cingaleze. Marconi a declarat că deşii sunt cei mai mulţi, membrii donatori de sânge ai comunităţii de români din Milano trebuie să ¨îndeplinească nişte condiţii rigide impuse de lege¨. Dintre acestea, medicul italian a menţionat faptul că pentru a dona sânge, orice imigrant trebuie să nu intre sub incidenţa legii clandestinităţii, să fie rezident în Italia de cel puţin doi ani de zile şi trebuie să vorbească bine limba italiană.

Donatorii români de la spitalul San Paolo din Milano sunt cei mai numeroşi. Astfel, dintre cei 5.790 de donatori ai spitalului, 380 sunt străini şi dintre aceştia 42 sunt români. Doctorii declară că este dificil însă să fie găsiţi donatori africani. Aceştia din urmă nu donează sânge din cauza faptului că le este frică să descopere că sunt bolnavi de SIDA. Donatorii de sânge nu primesc nicio recompensă materială.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: