FOTO Italia, după decretarea stării de carantină: Cozi în magazine, „stare de război“ în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii Romei au luat cu asalt supermarketurile FOTO EPA-EFE
Locuitorii Romei au luat cu asalt supermarketurile FOTO EPA-EFE

Medicii italieni, aflaţi în prima linie a luptei cu noul coronavirus, se confruntă cu o situaţie disperată:  pe cine să salveze mai întâi fiindcă numărul persoanelor care au nevoie de internare la terapie intensivă depăşeşte capacitatea.

GALERIE FOTO

Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit marţi în prima zi de carantină naţională, o măsură fără precedent anunţată luni seara de premierul Giuseppe Conte. „Tutti a casa“ (Toţi acasă), ”Totul închis” - titlurile din presa italiană rezumau decretul semnat de şeful Guvernului Giuseppe Conte, care extinde la nivelul întregii ţări măsuri drastice ce izolează de duminică un sfert din populaţia din nordul peninsulei. Pentru următoarele trei săptămâni cel puţin, oamenilor li s-a cerut să iasă din casă doar pentru a merge la lucru, din motive de sănătate sau pentru urgenţe. Oricine va călători va trebui să completeze un document, pe care să-l aibă asupra sa şi în care să descrie motivul deplasării. 

Adunările publice şi evenimentele în aer liber, inclusiv sportive, au fost interzise, iar barurile şi restaurantele se vor închide la ora 18:00. Cursurile în şcoli şi universităţi rămân suspendate până la 3 aprilie. La scurt timp după anunţarea măsurilor de către guvern, locuitorii Romei au luat cu asalt supermarketurile deschise noaptea pentru a se aproviziona cu alimente şi alte produse de primă necesitate.

Italia extinde carantina pentru epidemia de coronavirus în toată ţara . FOTO EPA-EFE

Pe acest fond, guvernul a declarat că aprovizionarea va fi garantată şi i-a îndemnat pe oameni să nu-şi facă stocuri din cauza panicii. Magazinele pot rămâne deschise, dar clienţii trebuie să menţină o distanţă de cel puţin un metru între ei. Italia - un stat membru G7 - devine astfel prima ţară de pe planetă care generalizează măsuri atât de drastice în încercarea de a opri înaintarea noului coronavirus, care a ucis deja 463 de oameni şi a îmbolnăvit peste 9.000 în peninsulă.

 Felul în care este limitată libertatea de mişcare a surprins numeroşi locuitori care au povestit pentru presă cum au fost opriţi pe străzi de forţe de ordine care i-au întrebat în ce direcţii se îndreaptă sau cu ce scop. Străzile sunt în mare parte părăsite oferind o imagine diferită de cea cu care turiştii sunt obişnuiţi când vizitează Peninsula.

image

Veneţia, aşa cum nu a mai fost văzută: pustie FOTO Getty Images / Gulliver

China a izolat şi ea peste 50 de milioane de persoane la domiciliu, în provincia Hubei, de unde a pornit epidemia în decembrie, însă nicio ţară nu a luat o asemenea măsură la scara întregului teritoriu. În tot acest timp, autorităţile se lovesc de o nouă criză ce a pornit din penitenciare. „Corriere della Sera“  scrie că din închisoarea din Foggia au evadat 34 de deţinuţi, iar că la Modena 7 oameni au murit în înfruntările cu gardienii şi poliţiştii. Revolte şi distrugeri au loc în toate puşcăriile din Peninsulă.

Medicii, nevoiţi să facă alegeri dificile

Iar în faţa înmulţirii numărului de cazuri de contaminare cu coronavirus, doctorii se plâng că nu sunt destule paturi şi dispozitive medicale şi descriu situaţia una demnă de o ,,stare de război".Un medic specializat în anestezie şi resuscitare de la un spital din Bergamo, aproape de epicentrul epidemiei din Italia, a povestit, într-un interviu pentru Corriere della Sera, cum condiţiile în care lucrează se aseamănă cu starea de război. Întrebat de unde ştie cum e la războiul, medicul, în vârstă de 48 de ani, a răspuns că a învăţat din manualele de medicină.

Dacă în condiţii normale, în spitalul său ajungea să intervină la un stop cardiorespirator într-un minut, acum, din cauza suprasolicitării, ajunge la un pacient şi într-o oră. Pe scurt, omul se plânge că nu există personal suficient, deşi au primit ajutoare şi din alte spitale. Medicul a povestit că infecţia cu coronavirus este rapidă şi escaladează, atacând la început printr-o infecţie interstiţială, plasată în plămâni, urmând ca apoi să consume oxigenul din sânge. „Văd prea mulţi oameni în stradă, n-aveţi idee de ceea ce este pe cale să se întâmple. Să spui că nimeni nu moare de coronavirus este o minciună care mă umple de amărăciune.» /…/ «Noi decidem în funcţie de vârstă şi starea sănătăţii. 

Dacă o persoană are între 80 şi 95 de ani şi o gravă insuficienţă respiratorie, e probabil că nu va supravieţui. Dacă are o insuficienţă multiorganică şi mai mult de două-trei organe vitale sunt atinse, atunci mortalitatea e de 100%. Totul e pierdut", a declarat Christian Salaroli, anestezist de la un spital din Bergamo  pentru Corriere della Sera. În Lombardia, regiunea bogată din inima focarului de coronavirus din Italia, un deficit de paturi şi materiale medicale obligă medicii să facă alegeri din ce în ce mai dificile. 

Pe măsură ce numărul de persoane infectate continuă să crească - numărul cazurilor raportate în Italia a depăşit 9.000 luni, peste 70 la sută dintre ei în Lombardia – creşte şi numărul celor care trebuie internaţi la terapie intensivă. Unele spitale au închis secţii întregi pentru a le aloca pentru  azurile severe de coronavirus. 

Alţii au transformat săli de operaţie în unităţi de terapie intensivă. Medicii lucrează în schimburi epuizante pentru a ţine locul colegilor care se îmbolnăvesc. Anestezistii şi medicii sunt îndemnaţi să facă trieri din ce în ce mai dure pe cine internează la terapie intensivă. 

Fără un semn clar despre când va fi atins vârful epidemiei, medici şi anestezişti sunt chemaţi să facă alegeri tot mai dificile în legătură cu pacienţii care primesc acces la paturi şi aparate de ventilaţie atunci când acestea nu sunt în număr suficient pentru toate cazurile.

„Este o realitate că va trebui să alegem (pe cine să tratăm), iar această alegere va fi încredinţată operatorilor individuali de pe teren, care se pot găsi în situaţia de a avea probleme etice“, afirmă un medic ce lucrează într-unul din cele mai mari spitale din Milano.

Lombardia are în jur de 900 de paturi disponibile pentru pacienţii care necesită terapie intensivă, dar în unele provincii, în special în Bergamo, Lodi şi Pavia, spitalele sunt „aproape de saturaţie“, explică medicul.

Deocamdată, consemnul este acesta: păstraţi resursele pentru acei pacienţi care au cele mai mari şanse de supravieţuire. Aceasta înseamnă tratarea cu prioritate a pacienţilor mai tineri, fără boli asociate, în detrimentul celor mai vârstnici sau cu maladii pre-existente.

„Nu vrem să discriminăm“, afirmă Luigi Riccioni, anestezist şi şeful comisiei de etică a SIIARTI (Societatea italiană de anestezie), co-autor al noilor recomandări privind prioritizarea tratării cazurilor de coronavirus în spitale. „Suntem conştienţi că trupul unui pacient extrem de fragil este incapabil să tolereze anumite tratamente prin comparaţie cu cel al unei persoane sănătoase“, spune el.

Riccioni afirmă că, prin emiterea recomandărilor, vrea să se asigure că doctorii şi personalul medical nu sunt lăsaţi singuri „în faţa unei alegeri etice atât de dificile“. „Mulţi colegi se tem de o creştere ameţitoare a epidemiei“, adaugă el.

Scurgerea în media a informaţiei că guvernul va închide nordul i-a determinat pe zeci de mii de oameni să se îndrepte spre sud pentru a scăpa de măsurile de carantină. Experţii din domeniul sănătăţii se pregătesc acum pentru sosirea virusului în sudul Italiei, care până acum a înregistrat doar mai puţin de 300 de cazuri, a spus Giuseppe Sofi, anestezist la spitalul Policlinico din Milano.

Regiunile nordice şi centrale din Italia nu sunt doar cele mai bogate ale ţării - produc 40% din PIB-ul naţional -, de asemenea, au cele mai bune sisteme de îngrijire a sănătăţii. „În sud, am risca o catastrofă“, a spus Giuseppe Sofi, anestezist la spitalul Policlinico din Milano.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite