UPDATE Epidemia de coronavirus din Italia. Numărul morţilor a ajuns la şapte, al infectărilor la 229 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italia a introdus carantina in peste 11 localităţi din Lombardia şi Veneto
Italia a introdus carantina in peste 11 localităţi din Lombardia şi Veneto

Situaţia în Italia devine ingrijorătoare după ce numărul morţilor de coronavirus a ajuns, luni, la şapte, iar cel al persoanelor infectate la 229. Guvernul italian a decretat stare de urgenţă.

A şasea victimă este o femeie în vârstă de 84 de ani din Brescia, care era bolnavă de cancer, iar a şaptea, un bărbat în vârstă de 80 de ani din Milano. 

Autorităţile italiene au confirmat luni al cincilea deces din cauza Covid-19, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire a ajuns la 219. A cincea victimă este un bărbat de 84 de ani din regiunea Lombardia.

Angelo Borrelli, şeful Protecţiei Civile, a informat că cea mai afectată regiunea etse Lombardia, cu 167 de cazuri de infectare.

În regiunea Veneto au fost detectate 27 de cazuri, în Emilia-Romagna, 18, în Piemonte, 4, iar în Lazio, 3 (dintre care doi pacienţi au fost trataţi).

Italia a devenit a treia ţară, la nivel global, cu cel mai mare număr de cazuri, după China şi Coreea de Sud.

Cei care au decedat aveau vârste cuprinse între 77 şi 84 de ani.

 Un bărbat în vârstă de 84 de ani a decedat în Lombardia (nord-vest), devenind a patra victimă a noului coronavirus înregistrat în Italia, a anunţat luni un responsabil regional al Sănătăţii la televiziunea italiană, informează AFP. 

Bărbatul, care a murit noaptea, într-un spital, este a treia victimă din regiunea lombardă, în timp ce Nordul Italiei a cunoscut un sfârşit de săptămână cu o explozie de cazuri Covid-19.

    

De vineri până acum s-au înregistrat în Italia peste 200 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Duminică o femeie în vârstă, care suferea de cancer şi care a fost depistată cu noul coronavirus, a murit în Italia, duminică, au anunţat autorităţile din Lombardia, ceea ce ridică la patru numărul de decese în Italia, ţara cea mai afectată de epidemie din Europa.

Şeful Protecţiei civile Angelo Borrelli, a anunţat că Italia, ţara cea mai afectată din Europa, are în prezent 149 de cazuri confirmate, fără a le pune socoteală pe cele trei persoane decedate, dintre care "110 contaminate în Lambardia, 21 în Veneto, 9 în Emilia-Romagna şi două în regiunea Lazio", în aceste două cazuri virusul fiind contactat în afara Italiei.

"Treizeci şi cinci sunt spitalizaţi cu simptome, 25 la terapie intensivă, 19 la izolare şi 27 în curs de control", a precizat el.

Decesele în legătură cu noul coronavirus sunt toate ale unor persoane în vârstă, care sufereau de alte patologii.

Primul caz mortal din Italia a fost cel al unui zidar la pensie în vârstă de 78 de ani de la Vo'Euganeo, în Veneto, care a murit pe 21 februarie.

Al doilea deces a fost al unei femei de 77 de ani, găsită moartă în locuinţa ei pe 22 februarie, la Casalpusterlengo, în apropiere de Codogno. Un test postmortem a depistat prezenţa virusului. 

Supermarketurile din mai multe regiuni din nordul ţării, luate cu asalt

     

Supermarketurile din mai multe regiuni din nordul Italiei, cele mai apropiate de locul izbucnirii epidemiei cu coronavirus în această ţară, au fost practic golite, iar săpunul dezinfectant şi măştile medicinale au fost epuizate, informează luni EFE.

;

Presa italiană relata luni despre adevărate asalturi asupra supermarketurilor ca urmare a isteriei colective provocate de răspândirea coronavirusului în Italia, ţara europeană cea mai afectată de această epidemie, cu patru decese şi peste 150 de cazuri confirmate, în pofida faptului că nu există restricţii în ceea ce priveşte programul magazinelor, nici probleme cu aprovizionarea, după cum a amintit duminică seară şeful guvernului de la Roma, Giuseppe Conte.

Aglomeraţia în magazine nu s-a produs doar în cele 11 localităţi izolate din regiunile Lombardia şi Veneto, considerate epicentrul epidemiei cu coronavirus din Italia, ci s-a extins în oraşele mari, precum Milano.

În afara faptului că rafturile supermarketurilor au fost golite de tot ce înseamnă apă, paste şi alte produse cu termen de garanţie îndelungat, din magazine şi din farmacii au dispărut practic produsele dezinfectate precum clorul, gelul de mâini sau şerveţelele umede, precum şi mănuşile de latex sau măştile medicinale.

Totodată, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au atras atenţia că unii comercianţi profită de situaţie şi au crescut preţurile la unele produse sanitare, mai ales la vânzarea online. Cea mai mare asociaţie de protecţie a consumatorilor, Codacons, va depune luni o plângere la parchetul din Roma şi la poliţia financiară ''împotriva modificării listelor de preţuri care se practică în aceste momente de către principalele portaluri de comerţ electronic''.

Preşedintele Codacons, Carlo Rienzi, a acuzat faptul că, de exemplu, un gel dezinfectat clasic de 80 ml, care în mod normal se vinde pe piaţă cu circa 3 euro, a ajuns pe internet să coste 22,5 euro, adaosul comercial fiind de 650%. ''Măştile medicinale care înainte se vindeau cu mai puţin de 10 eurocenţi pentru o bucată, costă acum 1,8 euro pe internet, ceea ce reprezintă o creştere de 1.700%'', a mai avertizat Rienzi.

Prim-ministrul Giuseppe Conte, contactat de postul public Rai Uno, a îndemnat populaţia "să nu cedeze în faţa panicii şi să urmeze consemnele autorităţilor sanitare". "Nu trebuie să ne fie teamă de faptul că numărul de cazuri va continua să crească", a adăugat el.

Două focare principale au fost identificate: în jurul Codogno, în Lombardia, unde un al doilea deces (o femeie de 77 de ani) a fost anunţat sâmbătă, şi la Vo'Euganeo, în apropiere de Padova (lângă Veneţia), unde a fost înregistrat primul deces, cel al unui pensionar de 78 de ani. Un cordon sanitar va fi stabilit de armată începând de luni.

Guvernul a adoptat un decret-lege foarte strict, care plasează în izolare un număr de 11 oraşe, din care 10 se află în jurul localităţii Codogno. "Nici intrarea, nici ieşirea nu va fi autorizată cu excepţia unei derogări speciale", a anunţat Giuseppe Conte.

Duminică, Veneţia a decretat întreruperea festivităţilor organizate cu ocazia celebrului său Carnaval, care ar fi trebuit să se încheie marţi, a manifestărilor sportive şi închiderea şcolilor şi muzeelor. Însă barurile şi restaurantele rămân deschise.

În Lombardia, în metropola Milano, capitala economică a Italiei, şcolile, universităţile, dar şi muzeele, cinematografele şi teatrele, inclusiv celebrul Scala, vor fi închise. Toate barurile vor fi închise de la ora 18:00 până la ora 06:00. Serviciile publice rămân deschise.

În cele 11 oraşe în carantină, toate spaţiile publice (baruri, restaurante, primării, biblioteci, şcoli), cu excepţia farmaciilor, au fost închise încă de vineri.

Principalul focar se află la Codogno, localitate cu 15.000 de locuitori, din care mulţi lucrează în împrejurimile oraşului Milano, aflat la 60 de kilometri.

Trenurile companiei private Trenord nu se mai opresc în această localitate şi în două oraşe învecinate. Panouri luminoase anunţă: "Coronavirus, populaţia este invitată să rămână în case, ca măsură de precauţie".

În apropiere de Casalpusterlengo, o maşină de poliţie opreşte toate vehiculele aflate de pe principala arteră rutieră care leagă satele din zonă.

"Vom instala rapid o blocadă totală", a declarat duminică un poliţist, subliniind că agenţii îi informează "pe oameni că dacă intră în zonă, nu vor mai putea să iasă şi viceversa".

Guvernul italian a prevăzut sancţiuni care pot să ajungă până la trei luni de închisoare pentru contravenienţi.

Însă marea spaimă a locuitorilor este legată de lipsa alimentelor. Pe durata întregii zile, la Casalpusterlengo, cozi uriaşe s-au format în faţa supermarketului Lidle, unul din puţinele rămase deschise.

Fără "pacient zero" pentru moment

Pacientul 1 pentru Lombardia este un bărbat de 38 de ani, Mattia, director în multinaţionala anglo-olandeză Unilever, care deţine o fabrică importantă în apropiere de Codogno, la Casalpusterlengo, unde 120 de angajaţi din 160 au fost testaţi.

Contaminarea lui rămâne un mister: este exclusă ipoteza conform căreia Mattia ar fi fost contaminat de unul dintre prietenii lui reîntors din China în ianuarie, întrucât acesta, "pe baza testelor efectuate, nu a dezvoltat anticorpi", potrivit Ministerului Sănătăţii.

OMS recunoaşte că "înmulţirea rapidă a cazurilor înregistrate în Italia de două zile este îngrijorătoare", potrivit unui purtător de cuvânt al organizaţiei. "Ceea ce ne îngrijorează de asemenea este că nu am putut să identificăm în toate cazurile legături epidemiologice clare, precum călătorii în China şi contacte cu un caz confirmat".

Cealaltă zonă de contaminare este Vo' Euganeo, în apropiere de Padova. Autorităţile i-au supus unor teste medicale pe cei opt cetăţeni chinezi care frecventează acelaşi bar ca zidarul decedat vineri, însă acestea s-au dovedit negative.

Luca Zaia, un patron din regiune, s-a declarat îngrijorat de faptul că "pacientul zero" nu a fost găsit, fapt care ar dovedi, potrivit spuselor sale, că "virusul este mult mai prezent decât se credea".

Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen în 1995. Până acum, controalele la frontieră au fost refăcute temporar din motive de siguranţă publică, scrie El Pais.

Urmărim foarte îndeaproape situaţia din Italia”, spune comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides. Ea a adăugat că este informată constant de către ministrul italian al Sănătăţii despre evoluţia crizei şi apreciază „reacţia rapidă a autorităţilor italiene şi transparenţa lor în comunicare”.

Kyriakides a transmis că până în prezent nicio ţară nu a luat măsuri pentru a stabili controlul la frontiere în cadrul UE.

Sursele din cadrul Comisiei Europene, citate de El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câştigă tot mai mult teren şi este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită ţară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari şanse să aplice aceste măsuri.

Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o ameninţare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre şi Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.

Kyriakides şi comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, au convocat o conferinţă de presă, luni dimineaţă, pentru a prezenta planul Comisiei în ceea ce priveşte extinderea epidemiei şi resursele financiare pe care UE le-a alocat pentru combaterea coronavirusului.

Bruxelles-ul se teme că panica pe care o stârneşte răspândirea virusului va afecta zona Schengen, care trece oricum printr-o perioadă sensibilă.

„Într-o lume atât de interconectată este dificil să închizi frontierele, şi cu atât mai mult în Europa. Nu sunt în favoarea închiderii frontierelor, deoarece nu ajută la lupta împotriva epidemiei. Ştiu că este dificil să le explici oamenilor, dar nu este atât de util şi este de nerealizabil”, avertizează Marc Van Ranst, un epidemiolog de la Spitalul Universitar din Leuven, unul dintre centrele care analizează noul coronavirus.

„Cea mai bună soluţie este identificarea cazurilor şi izolarea lor. Este o modalitate de a economisi timp pentru a pregăti populaţia şi spitalele pentru ceva ce poate urma”, concluzionează specialistul.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a făcut publică nicio măsură de sprijin pentru Italia. Bruxelles îşi asumă, însă, rolul de a se asigura că spitalele celor douăzeci şi şapte sunt pregătite pentru o eventuală creştere mare a numărului de pacienţi şi coordonează o posibilă achiziţie comună de echipamente de protecţie.

„Numai împreună putem face faţă acestei situaţii”, a fost apelul comisarului european pe Sănătate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite