Italia: Bersani şi Berlusconi cad la un consens privind viitorul preşedinte al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandatul preşedintelui Giorgio Napolitano va înceta la 15 mai FOTO Reuters
Mandatul preşedintelui Giorgio Napolitano va înceta la 15 mai FOTO Reuters

Deşi nu pot cădea de acord să guverneze împreună ţara şi să o scoată din impasul politic în care se află de aproape două luni, fostul premier Silvio Berlusconi, liderul partidului de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), şi Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat (centru-stânga), au ajuns la un consens în ceea ce priveşte cine îl va înlocui pe preşedintele Giorgio Napolitano, al cărui mandat expiră la 15 mai.

Cei doi lideri politici s-au întâlnit marţi, pentru prima oară de la alegerile parlamentare din februarie, în care Bersani a reuşit să se impună, însă nu îndestul încât să formeze singur guvernul. Negocierile continuă să rămână fără rezultat în ceea ce priveşte un viitor guvern al Italeii, democraţii continuând să refuze guvernul de mare coaliţie propus de PdL. Mişcarea Cinci Stele, formaţiunea care a ieşit pe locul trei după alegerile din iarnă, refuză în continuare să se coalizeze cu orice alt partid.

În urma discuţiilor de marţi, Bersani şi Berlusconi au căzut de acord asupra unui candidat comun pentru preşedinţia Republicii, scrie „Il Corriere della Sera”. „Numărul doi” al Partidului Democrat, Enrico Letta, a confirmat că înlocuirea lui Napolitano a fost prinicipala tema de discuţie dintre Bersani şi Berlusconi. Acesta a mai spus că se încearcă găsirea unui candidat care să se bucure „de un consens larg”, de aceea Bersani va discuta şi cu restul formaţiunilor politice.

Secretarul general al PdL, Angelino Alfano, a spus că „trebuie să fie o personalitate de un prestigiu incontestabil şi cu o competenţă instituţională recunoscută”. „Preşedintele Republicii trebuie să reprezinte unitate şi, prin urmare, nu poate fi ostil faţă de o parte importantă a poporului italian”, a mai spus acesta.

Cum se alege preşedintele Republicii Italiene

Preşedintele Republicii este ales de către Parlament, în şedinţa comună a Camerei şi Senatului, integrat cu 58 reprezentanţi numiţi de cele douăzeci de regiuni italiene: trei reprezentanţi din fiecare regiune (cu excepţia Valle d'Aosta, care devine doar un reprezentant), în aşa mod încât să garanteze o reprezentare a autonomiilor locale şi a minorităţilor.

Potrivit Constituţiei Italiene, alegerile trebuie să aibă loc sub forma de vot secret, cu cei 315 senatori, cei 630 deputaţi şi cei 58 reprezentanţi regionali cu permis să voteze.

Votul are loc în Palazzo Montecitorio, casă a Camerei Deputaţilor, capacitatea clădirii fiind extinsă în acest scop.

Mandatul preşedintelui este de 7 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite