Istoric american: Viktor Orban creşte tensiunile cu România şi slăbeşte UE din interior

Istoric american: Viktor Orban creşte tensiunile cu România şi slăbeşte UE din interior

Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă

Istoricul Hal Brands, profesor la Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS), îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că încearcă să slăbească NATO şi Uniunea Europeană (UE) din interior şi face astfel jocurile Rusiei şi Chinei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un editorial publicat în Bloomberg, profesorul Hal Brands aduce critici virulente la adresa lui Viktor Orban. În opinia sa, premierul ungar slăbeşte NATO şi UE din interior, în timp ce Rusia şi China o fac din exterior. Această politică este contrarie totodată Statelor Unite, consideră el.

„Comportamentul lui Orban stabileşte un precedent periculos pentru Statele Unite, ale cărei interese sunt ameninţate de modul de acţiune al Ungariei”, scrie Brands, citat de g4media.ro.

Potrivit profesorului american, politica lui Viktor Orban în regiune este similară cu cea a lui preşedintelui rus Vladimir Putin. El se referă la „utilizarea etnicilor maghiari ca instrument de destabilizare”. Hal Brands aminteşte în acest sens de relaţia cu România, notează g4media.ro, arătând că „Viktor Orban foloseşte resentimentele create de Tratatul de la Trianon pentru a creşte tensiunile” cu Bucureştiul.

Primii paşi de contracarare a acestei politici trebuie făcuţi de Statele Unite, crede Hal Brands, enumerând, ca posibile acţiuni, restrângerea cooperării militare, sporirea colaborării cu ONG-uri anti-corupţie şi chiar suspendarea unilaterală a obligaţiilor de securitate faţă de Ungaria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: