Israelul lansează Operaţiunea Dawn împotriva Jihadului Islamic în Fâşia  Gaza: unul dintre lideri, ucis în atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Armata israeliană  a lansat vineri Operaţiunea Dawn şi loveşte ţinte ale grupării teroriste Jihad Islamic din Fâşia Gaza, a transmis serviciul de presă al armatei.

UPDATE 06.00 Forţele israeliene au continuat să bombardeze Fâşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut, comentează AFP.

Armata israeliană a estimat că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizând în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, "printre care o fetiţă de cinci ani", şi 79 de răniţi.

Este cea mai gravă confruntare între statul evreu şi organizaţiile armate din Fâşia Gaza de la războiul de unsprezece zile din mai 2021, care a făcut 260 de morţi de partea palestiniană, printre care combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.


„În prezent, Forţele de Apărare ale Israelului lovesc în Fâşia Gaza. O situaţie specială a fost declarată în spatele liniilor israeliene. Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului a anunţat că operaţiunea împotriva ţintelor teroriste ale grupării Jihad Islamic Palestinian se numeşte „Dawn” (Zori de zi).

Jihadul Islamic a transmis într-o declaraţie că unul dintre liderii săi de rang înalt, Tayseer Al Jabari, a fost ucis într-un atac israelian. El a fost comandant în Brigada Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, a spus grupul, şi membru al Consiliului militar al acesteia. Armata israeliană a raportat ulterior că aproximativ 15 terorişti ai Jihadului Islamic au fost ucişi.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a anunţat că cel puţin 10 persoane au fost ucise, inclusiv o fetiţă de 5 ani şi o femeie de 23 de ani. Alţi 75 au fost răniţi. Israelul insistă că majoritatea celor ucişi erau militanţi.

Serviciul de presă a precizat că de la ora 16:45 (coincide cu ora Bucureştiului) pe 5 august până la ora 20:00 pe 6 august, sunt puse în aplicare „instrucţiuni speciale pentru spatele liniei de apărare israeliene, până la 80 km de Fâşia Gaza”.

Armata israeliană a declarat că principalul obiectiv al acţiunii sale militare a fost un atac aerian preventiv asupra Al Jabari şi asupra a două echipe antitanc care erau pe cale să lanseze un atac asupra forţelor israeliene.

Într-o discuţie cu reporterii vineri seara, un purtător de cuvânt al armatei a spus că cele două echipe au fost urmărite cu câteva zile înainte ca Forţele Aeriene să îşi desfăşoare operaţiunile, adăugând că Israelul se confruntă cu o ameninţare iminentă de câteva zile, deoarece cele două unităţi militante s-au mutat foarte aproape de gardul care desparte Gaza de Israel.

„Scopul acestei operaţiuni este eliminarea unei ameninţări concrete împotriva cetăţenilor Israelului şi a civililor care locuiesc în apropierea Fâşiei Gaza, precum şi ţintirea teroriştilor şi a sponsorilor acestora”, au afirmat premierul israelian Yair Lapid şi ministrul apărării Benny Gantz, într-o declaraţie comună.

„Guvernul israelian nu va permite organizaţiilor teroriste din Fâşia Gaza să stabilească agenda în zona adiacentă Fâşiei Gaza şi să ameninţe cetăţenii statului Israel. Oricine încearcă să facă rău Israelului ar trebui să ştie: vă vom găsi”, a avertizat Lapid.

Jihadul Islamic a promis că va răspunde.

„Toate opţiunile sunt deschise, cu toate mijloacele pe care le are rezistenţa palestiniană, fie în Gaza, fie în afară”, a declarat purtătorul de cuvânt Daoud Shehab la Al Jazeera. „Câmpul de luptă este deschis... Rezistenţa va răspunde cu toată forţa. Nu vom spune cum, dar este inevitabil”, a adăugat el.

Anterior, în zonele de frontieră au fost întărite celulele sistemului de apărare aeriană Iron Dome. Comandamentul Forţelor de Apărare Israelului a decis joi să trimită unităţi suplimentare în zona de frontieră cu Gaza pentru a creşte pregătirea de luptă în cazul unui posibil atac al radicalilor.

Marţi, armata israeliană l-a reţinut pe unul dintre liderii grupului „Jihad Islamic” în tabăra de refugiaţi palestinieni Jenin. În aceeaşi zi, Israelul a blocat drumuri din apropierea Fâşiei Gaza, a închis punctul de control Erez de la graniţa cu enclava palestiniană şi a întrerupt legăturile feroviare dintre oraşele Ashkelon şi Sderot din sudul ţării din cauza unui posibil răspuns din partea grupării teroriste. .

Forţele de securitate israeliene desfăşoară operaţiuni antiteroriste în Cisiordania din 10 aprilie, ca răspuns la o serie de atacuri teroriste în oraşele statului evreu, în care 20 de persoane au fost ucise.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite