Irlanda: Partidele din actuala coaliţie, sancţionate la urne

Irlanda: Partidele din actuala coaliţie, sancţionate la urne

Enda Kenny

Principalul partid de guvernământ irlandez, Fine Gael, a obţinut 24,8% din voturi, iar formaţiunea de opoziţie Fianna Fail a întrunit 21,1% din sufragii la alegerile parlamentare desfăşurate vineri în Irlanda, potrivit unui exit-poll prezentat de canalul de televiziune public irlandez RTE, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fine Gael - formaţiunea premierului Enda Kenny - şi actualii lor parteneri de guvernare, laburiştii, care au obţinut 7,1% din voturi, ar urma astfel să deţină împreună doar 32% din cele 157 de mandate în Dail (camera inferioară a parlamentului de la Dublin), ceea ce înseamnă că cele două partide nu vor putea guverna singure, notează Agerpres în pagina sa electronică.
 
Formaţiunea naţionalistă Sinn Fein a fost votată de 16% din alegători, potrivit exit-poll-ului menţionat.
 
Cele 157 de mandate în Dail sunt disputate de peste 550 de candidaţi. Conform sistemului electoral de reprezentare proporţională cu un singur vot transferabil, în vigoare în Irlanda, numărarea voturilor poate dura foarte mult, rezultatele oficiale urmând a fi disponibile cel mai devreme sâmbătă seară.
 
Dacă rezultatele oficiale ale scrutinului vor confirma estimările exit-poll-urilor, singura opţiune viabilă pentru Enda Kenny pare să fie formarea unei coaliţii guvernamentale din care să facă parte şi partidul de opoziţie liberal Fianna Fail, posibilitate confirmată sâmbătă de un reprezentant al Fine Gael.
 
Sondajul la ieşirea de la vot a fost realizat pe un eşantion de 4.283 de alegători din toate cele 40 de circumscripţii electorale din Irlanda. Rata participării la acest scrutin a fost de aproximativ 60%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările